latinica  ћирилица
04/08/2022 |  15:53 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Doboj: Izgradnja nove bolnice teče planiranom dinamikom (VIDEO)

Kineski ambasador u BiH Đi Ping, zajedno sa predstavnicima Gradske uprave Doboja, obišao je gradilište objekta nove bolnice, koja bi prema potpisanom ugovoru trebalo da bude završena do kraja godine.
Doboj: Јerinić - Đi Ping - Foto: SRNA
Doboj: Јerinić - Đi PingFoto: SRNA

Izgradnja novog objekta dobojske bolnice teče planiranom dinamikom. Na gradilištu svakodnevno radi 150 radnika. U toku su građevinsko-zanatski radovi, završava se spoljašnja hidrantska mreža i kanalizacija. Preostalo je da se završe fasaderski i radovi na vanjskom uređenju.

- Možda su najzahtjevnije mašinske instalacije u operacionom dijelu i to zahtijeva najveću pažnju na gradilištu - kaže inženjer Bojan Zelenković.

Plan je da izgradnja bude završena do kraja godine. Nakon toga ugovorom je predviđen rok od šest mjeseci da se pređe u novi objekat. Veći prostor i bolja oprema, znatno će olakšati rad zaposlenim. Pored postojećih u novom objektu pružaće i usluge zbog kojih su pacijente do sada upućivali u Univerzitetski klinički centar u Banjaluku.

- Značajno će biti povećan broj kreveta za intenzivno liječenje, biće izgrađen jedan u potpunosti novi hirurški blok sa pet hirurških sala, jednom u urgentnom centru i još dvije na odjeljenju za ginekologiju - naveo je Nebojša Marić, zamjenik direktora Bolnice "Sveti apostol Luka".

Pored konzorcijuma kineskih kompanija Šan Ži i Sinforma, na izgradnji je angažovana i domaća građevinska operativa. Nova bolnica raspolagaće sa ukupno 464 kreveta. Za potrebe ležećih pacijenata predviđeno je 406 kreveta u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da će po izgradnji dobojska bolnica biti među najmodernijim zdravstvenim objektima na ponos Doboja i Republike Srpske.

Ambasador Kine u zadovoljan je dinamikom izgradnje i što je izvođač radova kineska kompanija uspjela da otkloni sve poteškoće izazvane pandemijom virusa korona, kao nedostatak ljudskih resursa i povećanje cijena građevisnkog materijala, kako bi se ispoštovali ugovoreni rokovi i obezbijedila odgovarajuća zdravstvena njega pacijentima.

Vrijednost projekta je 103 miliona KM. Dobojska bolnica zdravstvene usluge pruža za više od 200.000 osiguranika iz cijele regije.