latinica  ћирилица
04/08/2022 |  16:18 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Intenzivne aktivnosti na rastu plata u svim sektorima

Vlada Republike Srpske je preduzela i dalje preduzima intenzivne aktivnosti na rastu plata u svim sektorima, zasnivajući taj rast na realnim osnovama i ozbiljnim planovima i analizama, saopšteno je danas iz Vlade Srpske povodom navoda zamjenika predsjednika SDS-a Milana Radovića o povećanju plata.
Vlada Republike Srpske - Foto: Twitter
Vlada Republike SrpskeFoto: Twitter

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Povodom tvrdnji zamjenika predsjednika SDS-a Milana Radovića koji građanima Republike Srpske obećava plate od 2.000 KM, optužujući Vladu za navodni spor rast primanja, Vlada Republike Srpske ističe da je preduzela, i da i dalje preduzima intenzivne aktivnosti na rastu plata u svim sektorima, zasnivajući taj rast na realnim osnovama i ozbiljnim planovima i analizama.

Svjedoci smo da pojedini akteri na političkoj sceni, posebno u predizborno vrijeme, bez prezentovanja bilo kakvog ozbiljnog programa građanima daju nerealna obećanja, nepotkrijepljena objektivnim analizama.

Građani Republike Srpske, sigurno, još pamte vrijeme kad su, u vrijeme vladavine partije, kojoj pripada i gospodin Radović, primali izuzetno male plate i penzije, koje nekad ni tako male nisu uspjevali da isplate, a sada smo svjedoci da iz iste te partije obećavaju velike plate, kako bi za sebe obezbjedili podršku kod građana i ostvarili što bolji politički rezultat.

Podsjećamo da prosječna neto plata u Republici Srpskoj (junska plata) iznosi 1.157 KM, što je više od one u FBiH, a u trenutku dok Republika Srpska, zahvaljujući podršci Vlade usmjerenoj na rast privredne aktivnosti bilježi rekordno nisku stopu nezaposlenosti.

S druge strane, bilo bi poželjno da svi koji Vladu kritikuju zbog posljedica globalnih turbulenacija, da se pozabave analizama o tome koliko se plate i penzije bile dok su one bile na vlasti, i kolika je zaposlenost bila u to vrijeme.

Vodeći senzibilnu socijalnu politiku i u nastojanju da se suzbiju posljedice inflatornih kretanja, koja su globalni poremećaj i ni na koji način ne zavise od nas, samo u ovoj godini penzije u Republici Srpskoj povećane su za 14 odsto, dok su u isto vrijeme, davanja za boračke kategorije povećana za 15 odsto. Istoremene, plate zaposlenim u javnom sektoru, samo u posljednjih godinu dana povećavane su u tri navrata, dok je, primjera radi, za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru iz republičkog budžeta izdvojeno 33,2 miliona KM.

Konkretne i istrajne aktivnosti na rasterećenu privrede i podsticanju poslodavaca da povećaju primanja zaposlenih u realnom sektoru dovele su do izraženog rasta primanja i u ovom sektoru.

Takođe, ukazujemo da su davanja za građane povećana za 218 miliona KM, subencije privredi za 40 miliona KM, 90 miliona KM za nove investicije, uz rekordna izdvajanja od 24 miliona KM za kapitalne investicije u poljoprivredi.

Ove, konkretne mjere pratilo je i povećanje minimalne plate na iznos od 650 KM, a, zahvaljujući predanom radu svih institucija i rastu poreskih prihoda, Republika Srpska zadržala je finansijsku stabilnost, te bila u mogućnosti i da isplati jednokratnu novčanu pomoć za mlade, borce i penzionere.

Samo za javne investicije u ovoj godini planirano je 245 miliona KM, koji će biti utrošeni u mnogobrojne projekte u svim dijelovima Republike Srpske.

Sve navedeno je samo dio istrajnih nastojanja Vlade da unaprijedi ekonomski položaj Republike i poboljša standard stanovništva, što i u budućnosti ostaje ključni, strateški cilj Vlade Republike Srpske.