latinica  ћирилица
04/08/2022 |  17:55 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Željeznice Republike Srpske ponovo prevoze ugalj (VIDEO)

Nakon niza godina Željeznice Republike Srpske ponovo prevoze ugalj.
ŽRS - Foto: RTRS
ŽRSFoto: RTRS

Razlog za to je trenutna energetska kriza u okruženju, pa je ugalj, kako u Srbiji tako i u Sloveniji, veoma tražen za potrebe kontinuiranog rada termoelektrana.

Za Željeznice Srpske to znači nove ugovore i veće prihode, ali i proširivanje regionalne saradnje.

Prevoz uglja za Srbiju novi je teret koji će prevoziti ŽRS. Isporuka je već počela, ali se neće stati na tome. Na pomolu je i prevoz 100.000 tona uglja za potrebe elektroprivrede Slovenije.

- Potpisali smo ugovor za Srbiju, vozimo negdje 265.000 tona uglja iz Prijedora, a u fazi smo pregovora za potpisivanja ugovora za prevoz uglja za Sloveniju - naveo je Mladen Božić, v.d. izvršnog direktora Poslova operacija u ŽRS.

Ugalj iz rudnika Sanski Most-Kamengrad tovario bi se u Prijedoru, pa bi se transoprtovao do termoelektrane Šoštanj. Ukupno, do kraja godine, 400.000 tona. Pregovara se i o prevozu u tranzitu boksita iz Ploča za potrebe Alumine. U igri su i Slovaci. Treba im prevoz roba od luke Ploče ka Srednjoj Evropi.

- Za ŽRS bi to bio veliki značaj, jer se otvara prevoz novih roba i samim tim popravlja bilans preduzeća - dodaje Božić.

Novi ugovori značili bi nove prihode za Željeznicu, ali i nova radna mjesta, posebno u stanicama Prijedor, Dobrljin, Zvornik i Šamac.

- Željeznice trenutno u procesu restrukturisanja imaju potrebu za prijemom radnika izvršne službe, na održavanju voznih sredstava, željezničke infrastrukture, mašinovođa, pružnih radnika, mehaničara, odnosno svim onim radnicima koje zovemo operativnim radnicima - kaže Željko Radić, v.d. generalnog direktora ŽRS.

Novi prevozi u teretnom saobraćaju zahtijevaju i obnovu infrastrukture, kao i ulaganja u vučne kapacitete. Intenzivno sa resornim ministarstvom i Vladom Srpske radi se na pronalasku adekvatnih i prihvatljivih modela finasiranja buduće modernizacije Željeznice.