latinica  ћирилица
04/08/2022 |  18:03 ⇒ 05/08/2022 | 10:25 | Autor: RTRS

Privrednici Nižnjeg Novgoroda zainteresovani za ulaganja u Srpsku (AUDIO)

Predstavnici Investiciono-razvojne banke Republike Srpske danas su u Nižnjem Novgorodu promovisali investicioni profil gradova i opština Srpske za koje su ruski privrednici pokazali veliku zainteresovanost, a upućen je i poziv za učešće na investicionoj konferenciji "Invest Srpska" koja će biti održana u septembru u Prijedoru.


Privrednici Nižnjeg Novgoroda zainteresovani za ulaganja u Srpsku (Foto: IRB Srpske) -
Privrednici Nižnjeg Novgoroda zainteresovani za ulaganja u Srpsku (Foto: IRB Srpske)

Promociji je prisustvovalo više od 20 predstavnika najvažnijih kompanija Nižnjeg Novgoroda, jedne od privredno najrazvijenijih regija u Ruskoj Federaciji.

Potencijale su predstavili članovi delegacije IRB-a koju predvodi vršilac dužnosti direktora Dražen Vrhovac, a u njenom sastavu su i ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija i počasni konzul BiH u Nižnjem Novgorodu Igor Podkolzin.

Privrednici su iskazali veliki interes i za promociju Srpske i za ulaganje u Republiku Srpsku, uz naglasak na razvijene međusobne prijateljske odnose regije Nižnjeg Novgoroda i Republike Srpske.

Tokom razgovora sa ruskim privrednicima naglašeno je da Republika Srpska ima posebno značajan potencijal za ulaganje u energetski i drvoprerađivački sektor, oblast metalne obrade, proizvodnje hrane, kao i sektor informacionih i komunikacionih tehnologija.

Vrhovac je naglasio da je IRB institucija koja, osim promocije potencijala, pruža i kompletnu stratešku podršku potrebnu za realizaciju projekata za ulaganje u Republiku Srpsku, saopšteno je iz IRB-a.

Predstavnici IRB-a dan ranije su promovisali investicioni potencijal Republike Srpske u Privrednoj komori Ruske Federacije u Moskvi, koja u svom sastavu ima 155 regionalnih komora širom Rusije.

Dogovoreno je da po povratku delegacije IRB u Republiku Srpsku bude pripremljen, a potom i potpisan memorandum o saradnji Privredne komore Ruske Federacije i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Takođe, predloženo je da takav memorandum, koji bi definisao detalje potencijalne buduće saradnje, bude potpisan i posebno sa Vladom Nižnjenovgorodske oblasti.

Predstavnici Vlade Nižnjenovgorodske oblasti i investitori iskazali su interes za skori dolazak u Republiku Srpsku, čime bi bio ostvaren direktan kontakt sa privrednicima Srpske, što je i cilj promocije njenih investicionih potencijala.

Delegacija IRB uputila je poziv i moskovskim, ali i privrednicima Nižnjeg Novgoroda za učešće na Drugoj investicionoj konferenciji "Invest Srpska 2022", koja će biti održana početkom septembra u Prijedoru.

Investiciona konferencija "Invest Srpska 2022" će okupiti domaće i strane investitore, poslovnu i naučnu zajednicu, te donosioce odluka na različitim nivoima vlasti Republike Srpske i regiona i biće u potpunosti posvećena direktnim investicijama u Srpsku.

Posjetom Ruskoj Federaciji, predstavnici IRB-a nastavljaju aktivnosti snažne promocije potencijala Republike Srpske, čiji je cilj veći priliv kvalitetnih direktnih stranih ulaganja u Srpsku, nova zapošljavanja i jačanje privrednog ambijenta.

U investicionom profilu Republike Srpske i investicionim profilima gradova i opština na jednom mjestu su kompletirani svi privredni potencijali Republike Srpske i olakšan pristup informacijama zainteresovanim investitorima.

U okviru ovih aktivnosti, predstavnici IRB-a su tokom juna boravili i u Beču, gdje su investicione mogućnosti predstavljene uglednim austrijskim privrednicima i predstavnicima naše poslovne dijaspore, navodi se u saopštenju.

Nakon ove posjete, Republiku Srpsku su već posjetile dvije grupe zainteresovanih austrijskih investitora.

Delegacija IRB-a nastavlja posjetu Ruskoj Federaciji, a za sutra su planirani susreti sa gubernatorom Nižnjenovgorodske oblasti, predstavnicima zakonodavne vlasti ove regije, kao i polaganje cvijeća na vječni plamen u Kremlju.