latinica  ћирилица
04/08/2022 |  18:24 ⇒ 18:26 | Autor: TANЈUG

Oktoberfest nakon dvije godine u standardnom formatu

Oktoberfest biće konačno održan ove jeseni nakon dvogodišnje pauze zbog virusa korona, najavili su danas organizatori čuvenog bavarskog festivala piva.
Oktoberfest (Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Oktoberfest (Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Šef popularne manifestacije Klemens Baumgertner rekao da će festival piva u Minhenu biti održan bez ikakvih pandemijskih ograničenja od 17. septembra do 3. oktobra - Dana državnosti Njemačke, prenosi AP.

- Vizn će biti se održan onako kako je to bila praksa do 2019. godine - rekao je on, koristeći bavarski kolokvijalizam za Oktoberfest koji se odnosi na veliki travnjak ili mjesto gdje se događaju proslave uz alkohol.

Oktoberfest je prvi put održan 1810. godine u čast vjenčanja prestolonasljednika Ludviga od Bavarske i princeze Tereze, a otkazivan je na desetine uglavnom zbog ratova i pandemija.

Dodaje se da je u godinama prije izbijanja virusa korona, oko šest miliona ljudi posjećivalo godišnje proslave, a mnogi od njih obučeni u tradicionalnu bavarsku odeću.

Kako najavljuju organizatori, ove godine biće prisutno 487 pivara, restorana, ribljih i mesnih roštilja, prodavaca vina i drugih pića, a radno vrijeme biće i duže nego ranije - od 9 sati do 22.30.

Krigla piva od jednog litra koštaće između 12,60 i 13,80 evra ove godine, što je povećanje od oko 15 odsto u odnosu na 2019, prema zvaničnoj internet stranici Oktoberfesta.

Tipična bavarska jela koja se prodaju na Oktoberfestu uključivaće specijalitete kao što su "tanjir za klanje" sa krvavicama, džigericom i svinjskim trbuhom; svinjsko pečenje sa hrskavom kožuricom, knedle od hljeba i kiselog kupusa, kriške pečenog vola ili dinstanog ragua od divljači sa domaćom pastom.