latinica  ћирилица
04/08/2022 |  21:38 ⇒ 05/08/2022 | 10:24 | Autor: RTRS

U Novom Sadu obilježen Dan sjećanja na stradale i prognane u "Oluji" (FOTO/VIDEO)

Na Trgu slobode u Novom Sadu, u prisustvu više hiljada građana i zvaničnika Republike Srpske i Srbije, održana je državna ceremonija obilježavanja 27 godina od velikog srpskog stradanja u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".
Novi Sad - Obilježavanje 27 godina od velikog srpskog stradanja u akciji "Oluja" - Foto: SRNA
Novi Sad - Obilježavanje 27 godina od velikog srpskog stradanja u akciji "Oluja"Foto: SRNA

I ove godine zajedničkim obilježavanjem Republika Srpska i Srbija sjećaju se najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Danu sjećanja na stradale i prognane u "Oluji" prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Obilježavanje je počelo parastosom žrtvama koji je služio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Porfirije je u besjedi istakao da "naše pamćenje nije zlopamćenje" i da pamtimo svjedočenja preživjelih da ne bi neko rekao da se zločin i stradanje nisu desili.

Novi Sad - Obilježavanje 27 godina od velikog srpskog stradanja u akciji "Oluja" (Foto: SRNA)

Sanja Vulić, "dijete kolone", izbjeglica iz Dvora na Uni koja je imala 12 godina kada je počela akcija "Oluja", rekla je da je Srbija prihvatila izbjeglice iz Krajine, pružila im utočište i dom.

- Nisam rođena u Srbiju, ali Srbiju smatram svojom državom, a Novi Sad svojim gradom - rekla je Vulićeva.

Novi Sad - Obilježavanje 27 godina od velikog srpskog stradanja u akciji "Oluja" (Foto: SRNA)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da srpski narod neće zaboraviti i neće dozvoliti da se ponovi "Oluja".

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da su jaka Republika Srpska i jaka Srbija garancija da se zločini, kao što je "Oluja" više nikada ne dogode.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se večeras obilježava pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

Novi Sad - Dan sjećanja (Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC)

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji Veritasa, 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Novi Sad - Dan sjećanja (Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC)

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.