latinica  ћирилица
05/08/2022 |  09:15 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Kusturica: Vječna laž da su Srbi sami sebe samoočistili

Poznati srpski i svjetski režiser Emir Kusturica istakao je da je hrvatska vojna akcija "Oluja" bila vojna operacija uperena protiv srpskog naroda i pretvorena u najveće etničko čišćenje od kraja Drugog svjetskog rata, te ukazao da, nažalost, i dalje živi vječna laž da su Srbi sami sebe samoočistili.
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

Kusturica u autorskom tekstu za "Večernje novosti" navodi da je to bila akcija hrvatske vojno-policijske "udruge" i privatne američke vojne kompanije "Martin Lokhed", koju su zapadni medijski intelektualci nazvali "etničkim samoočišćenjem".

- Nismo tada ni sanjali da su medijski intelektualci u Zapadnoj Evropi, nazivajući tu akciju etničkim samočišćenjem, naglašavajući kako je srpski narod odlučio da napusti teritoriju Hrvatske, započeli novi vijek sa namjerom da se preko slomljene kičme jednog naroda nastavi krstaški pohod iz srednjeg vijeka, u bližoj istoriji nazvan `Drang nah Osten` /prodor na Istok/ - piše Kusturica.

On ukazuje da laž da su Srbi sami sebe protjerali iz Hrvatske stoji na suprotnoj strani dokumentovane istine o Starčevićevom programu "trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu protjerati".

Kusturica ističe da se posljednji čin pogroma nad Srbima desio pred našim očima u savremenoj Hrvatskoj, za koju tamošnji "umjereni" političari kažu da nema veze sa "Pavelićevom Nezavisnom" /Nezavisnom Državom Hrvatskom/.

On predlaže da se u srpski diplomatski jezik uvrstili pojam "vječne laži", čime bi u sve vrste javnih komunikacija uveli anatemu svih koji umanjuju srpske žrtve od Drugog svjetskog rata, Јasenovca, Јadovna, Gradine ili Srbima kače "etničko samoočišćenje".

- Јer, ako je u `Oluji` Hrvatska postala monoetnička `građanska` država, koja je počistila više stotina hiljada ljudskih duša, koji to savjesni Srbin ili Hrvat može da izgovori vječnu laž da je Pavelićeva ustašija uništila `ne više od 100.000 ljudi`? - pita Kusturica.

Kusturica je ukazao i na pojavu da su u srpskim medijima daje prostora ljudima koji relativizuju najmračnije stranice srpske istorije i umanjuju broj srpskih žrtava, te ocjenjuje da narod koji nema konsenzus o vlastitom stradanju i koji ne koristi socijalnu arenu da konstantno izvodi istinu o svom stradanju, nema šansu da preživi, a tako je i sa "Olujom".

- Vječna laž o našem stradanju je živa. Sa njom i naša velikodušnost koja nerijetko legalizuje laži - istakao je Kusturica.

On kaže da nekada misli da pravu slika odnosa "velikih" zapadnih sila prema Srbima pokazuje stanje poslije "Oluje" u Krajini, odakle su etnički počišćeni Srbi, a njihov vođa Milan Martić optužen za etničko čišćenje.

- U budućnosti neće biti `Oluja` u Hrvatskoj, ali ima još teritorija gdje žive Srbi. Oluja će biti sve dok neka sila sa Istoka ne presječe krstaški pohod `Drang nah Osten` /prodor na Istok/, davno započet - ocijenio je Kusturica.