latinica  ћирилица
05/08/2022 |  09:35 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Milić: U srpskoj istoriji 4. avgust jedan od najtužnijih datuma

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem bijelih ruža kod spomenika srpskim braniocima Brčkog, te akademijom sjećanja, u tom gradu obilježeno je 27 godina od stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".
Obilježavanje godišnjice "Oluje" u Brčkom - Foto: SRNA
Obilježavanje godišnjice "Oluje" u BrčkomFoto: SRNA

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji se obratio na akademiji sjećanja, rekao je da je u istoriji srpskog naroda ovo jedan od najtužnijih datuma, kojih je, nažalost, bilo previše.

- Zloba nije nešto što dijeli narode i vjere i pojedince. To je nešto što se nalazi u srcu svakog pojedinca i koleba se. Na nama je da se, kao narod, odbranimo od takvog zla. Ali, ono što je konstanta kroz cijelu istoriju je da je upravo naš narod bio najveća žrtva kad god je dolazilo do pojave zla na svjetskoj istorijskoj pozornici - rekao je Milić novinarima.

Milić je poručio da je na Srbima da se sjećaju ovakvih događaja i upozoravaju kako se nikome, nikada i nigdje ne bi više ponovilo.

Član Konzervativnog kluba Brčko Miloš Subotić rekao je da, dok neki slave protjerivanje i ubijanje civila, srpski narod se, kako dolikuje, prisjeća onih koji su ubijeni i protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta.

- Drago mi je da u Brčkom obilježavamo 27 godina od genocida i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Iako je Srpska Krajina pala, mi se i dalje i te kako sjećamo tih dana tokom kojih su mnogi Srbi iz Krajine potražili utočište i u Brčkom. Nadamo se da ćemo se vratiti u Knin - istakao je Subotić.

Parastos i akademija sjećanja, koji su održani sinoć ispred spomenika srpskim braniocima Brčkog u centru grada, organizovani su u okviru manifestacije "Kosovsko raspeće od Јasenovca do `Oluje`".

Organizatori manifestacije su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i Konzervativni klub iz Brčkog.

Manifestacija je počela 27. jula na Trgu mladih, koncertom kosovskozavjetnih pjesama u izvođenju trinaestogodišnje djevojčice sa Kosova i Metohije Pavline Radovanović i izložbom ikona "Sveti novomučenici jasenovački u svjetlu vaskresenja" sestre Marije iz manastira Јasenovac.

Narednog dana u Kulturno-administrativnom centru "Patrijarh srpski Pavle" profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo održao je predavanje o stradanju srpskog naroda.

Manifestacija će biti završena 6. septembra izložbom slika iz Donje Gradine o stradanju Srba, Roma i antifašista.