latinica  ћирилица
05/08/2022 |  11:10 | Autor: SRNA

Brnabić: Srbi pamte i čuvaju od zaborava svoje stradale

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se 4. avgusta Srbi sjećaju jednog od najtužnijih dana u novijoj istoriji kada je nad srpskim narodom u Hrvatskoj počinjeno brutalno etničko čišćenje i istakla da imaju pravo da pamte i čuvaju od zaborava svoje stradale.
Ana Brnabić (foto:  TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr) -
Ana Brnabić (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr)

- Ne sanjamo snove o tome da ćemo nekome izmeniti pogled na dešavanja sa kraja prošlog veka, niti da će srpske žrtve dobiti poštovanje i pravdu koju zaslužuju - napisala je Brnabićeva na Instagramu.

Ona je podsjetila da je u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano više od četvrt miliona Srba, nekoliko hiljada njih nije uspjelo da preživi ovaj zločin, dok se mnogi i dan-danas vode kao nestali.

Brnabićeva je poručila da je Srbija, onakva kakva je danas, najpouzdaniji oslonac svom narodu i pruža jasnu viziju da je budućnost Srba svijetla, zasnovana na ekonomskom i privrednom napretku, te stabilnosti.

- Ujedno, naše istorije se sa ponosom sećamo, naša stradanja i pretrpljene zločine pamtimo i srpske žrtve čuvamo od zaborava - rekla je Brnabićeva.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, počinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.