latinica  ћирилица
05/08/2022 |  11:13 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Izložba polaznika Ljetne škole crtanja u Foči

U dvorištu Muzeja Stare Hercegovine otvorena je izložba crteža polaznika Ljetne škole crtanja u kojoj je učestvovalo 15 učenika dvije fočanske osnovne škole.
Izložba crteža polaznika Ljetne škole crtanja - Foto: SRNA
Izložba crteža polaznika Ljetne škole crtanjaFoto: SRNA

Pod rukovodstvom akademskog slikara Vladimira Milanovića, djeca su tri dana, u po dva dvočasovna termina, učila sjenčenje i druge vještine crtanja ugljenom, grafitnom olovkom, drvenim i masnim pastelnim bojicama.

Milanović kaže da su uglavnom birali motive iz muzeja - eksponate i fotografije stare Foče, ali su crtali i portrete, životinje, razne ilustracije.

- Djeca su vrlo talentovana i vrlo vrijedna, što je najbitnije. Vidim da su uživala i zapazio sam napredak u ova tri dana, iz rada u rad, iz dana u dan, baš su me iznenadili. Vjerujem da je ovo za njih bila uspješna škola crtanja i da se neće na ovom završiti - rekao je Milanović.

Viktor Košir, učenik osmog razreda Osnovne škole "Veselin Masleša" crtao je mrtvu prirodu, a Lazar Pljevaljčić, učenik petog razreda Osnovne škole "Sveti Sava", omiljene likove iz crtanih filmova i razne arhitektonske objekte.

Obojica kažu da odmalena vole da crtaju i da im ovakve radionice mnogo znače, jer sve bolje crtaju.

Zadovoljna je svojim radovima i Lucija Begović, učenica šestog razreda Osnovne škole "Sveti Sava".

- Nacrtala sam tri rada, baš mi je bilo lijepo. Učitelj nam je pokazao tehnike crtanja i objasnio nam da nam je lakše da prvo skiciramo, pa onda da nastavimo dalje - rekla je Lucija.

Maturantkinja Osnovne škole "Veselin Masleša" Anđela Ivanović uradila je pet portreta grafitnom olovkom.

- Uradila sam dva rada Novaka Đokovića, zatim Stevana Stojanovića Mokranjca, Branka Kockicu i mitropolita Amfilohija. Sada prelazim u srednju školu i tamo ću nastaviti da idem u likovnu sekciju i probaću da radim ulje na platnu - rekla je Anđela.

Iz Muzeja Stare Hercegovine poručili su da je, između ostalog, njihova djelatnost i vaspitni rad sa djecom i da je potrebno što više ovakvih školica, koje će organizovati i ubuduće.