latinica  ћирилица
05/08/2022 |  11:15 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

U nedjelju referendum o opozivu načelnika Bratunca

Na referendumu o opozivu načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića, koji je zakazan za nedjelju, 7. avgust, pravo glasa ima 18.886 građana, koji će moći da se izjasne na 32 redovna biračka mjesta, izjavila je predsjednik Opštinske izborne komisije Ivana Milanović.
Srđan Rankić - Foto: SRNA
Srđan RankićFoto: SRNA

Ona je za Srnu podsjetila da je Skupština opštine Bratunac 7. jula donijela odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika ove lokalne zajednice, kojom je definisano da će se građani o opozivu izjasniti u nedjelju, 7. avgusta.

Milanovićeva je navela da na području opštine Bratunac ima 18.886 registrovanih birača, od kojih 14.947 na redovnom biračkom mjestu, 784 su lica koja glasaju u odsustvu i uglavnom je riječ o licima u FBiH, koja na redovnim izborima glasaju na tamošnjim biračkim mjestima.

- Njima se dostavljaju glasački listići za izbornu jedinicu Bratunac, ali su sada putem njihovih opštinskih izbornih komisija obaviješteni da svoje pravo ostvaruju lično u Bratuncu i da mogu doći na biračko mjesto 104B012 da ostvare pravo glasa - pojasnila je Milanovićeva.

Ona je ukazala da postoji i treći spisak birača sa pravom glasa, a riječ je o glasačima izvan BiH, odnosno koji glasaju putem pošte, a kojih je 3.155.

- Komisija za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Bratunac je od Centralne izborne komisije /CIK/ BiH dobila spisak birača sa adresama, koji su registrovani za glasanje poštom. Svim tim licima smo u propisanom roku, 15 dana prije dana održavanja referenduma, uputili pošiljke sa glasačkim listićima i zahtjevima i uputstvom o glasanju poštom - rekla je Milanovićeva.

Milanovićeva je navela da su u Bratuncu registrovana 32 redovna biračka mjesta, jedno nepotvrđeno, na kojem se izjašnjavaju građani koji su registrovani za glasanje poštom i oni koji nisu upisani u birački spisak, a imaju važeći dokument sa područja opštine Bratunac.

- Imamo registrovan jedan mobilni tim za 33 birača, kojima će biti omogućen proces glasanja - dodala je Milanovićeva, koja je i predsjednik Komisije za sprovođenje postupka opoziva.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Kao razlozi za opoziv navedeni su potpuni izostanak saradnje načelnika sa Skupštinom opštine, veliko povećanje dugova i neizmirenih obaveza opštine Bratunac u posljednjih nekoliko mjeseci, nezakonito zapošljavanje, neizvršenje predizbornih obećanja i projekata čija je realizacija bila u toku prije 18 mjeseci kada je Rankić preuzeo dužnost.

Za pokretanje procedure opoziv tada je glasalo 19 prisustnih od ukupno 25 odbornika, koliko broji saziv bratunačkog parlamenta.

Iz budžetskih rezervi opštine obezbijeđeno je 90.000 KM za sprovođenje referenduma o povjerenju Rankiću.