latinica  ћирилица
05/08/2022 |  13:01 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Uskoro finalizacija adaptacije i opremanja prostora Banke humanog mlijeka (VIDEO)

Početkom septembra očekuje se finalizacija adaptacije i opremanja prostora Banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti pri Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje će biti pružana vrhunska zdravstvena zaštita, najavio je danas generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.
UKC - Foto: RTRS
UKCFoto: RTRS

- Projekat, vrijedan oko 1,5 miliona KM, započet je krajem marta. Prostor je 800 metara kvadratnih, sve će koštati 1,5 milion KM - rekao je Đajić.

Podsjetio je da su sredstva donirana u okviru humanitarne akcije `S ljubavlju hrabrim srcima` predsjednice Republike Srpske, kao i da Vlada Srpske daje dio sredstava koji će ići na opremanje ovog polikliničkog dijela i kabineta.

Đajić je rekao novinarima, nakon obilaska završne faze radova, da je ovo istorijski događaj, te da prvi put u istoriji jedna zdravstvena ustanova u Republici Srpkoj priprema Banku humanog mlijeka, te zahvalio Cvijanovićevoj za veliko zalaganje da Srpska dobije ovu ustanovu.

Iz UKC-a navode da je cilj osnivanja Banke humanog mlijeka da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Sredstva za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj prikupljana su 2020. godine u okviru 11. humanitarne akcija "S ljubavlju hrabrom srcima", koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Banka humanog mlijeka od ogromnog je značaja jer će to da pomogne svim prijevremeno rođenim bebama, a njih je u Republici Srpskoj godišnje oko 350, da izrastu u zdravu djecu, imaju dobre motoričke sposobnosti i izbjegnu alergije koje se javljaju korišćenjem zamjenskih formula.

Ovakve banke već postoje u Srbiji i Hrvatskoj.