latinica  ћирилица
05/08/2022 |  13:54 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Kampanja pred opšte izbore počinje 2. septembra

Kampanja pred opšte izbore u BiH počinje 2. septembra, kada startuje period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.
Izbori (Foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Izbori (Foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Izborna tišina počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra, u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja, a zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja na snazi je od 30. septembra u 7.00 časova do zatvaranja biračkih mjesta.

Iz RAK-a napominju da su pružaoci audio-vizuelnih medijskih usluga i radija dužni su da ovoj agneciji cjenovnike dostave najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

RAK je podsjetio na obavezu poštovanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

U saopštenju je navedeno da se obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

- Osim toga, pružaoci audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni su da Agenciji dostave raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje - navedeno je u saopštenju.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb stranici Agencije /www.rak.ba/, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je putem veb stranice Centralne izborne komisije BiH /www.izbori.ba/.

RAK je pozvao sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim osobama.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbijediti tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar.