latinica  ћирилица
05/08/2022 |  14:27 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Vulin: Plenkovićeve ocjene - laž i glupost

Laž i glupost da je Srbija kriva za protjerivanje i ubijenje Srba u "Oluji", koju je izrekao premijer Hrvatske Andrej Plenković, ne bi izgovorio ni dokazani ustaša i neosuđeni zločinac Ante Gotovina, koji najbolje zna koliko je zločina i zla nanio Srbima, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- To ne zna samo Haški tribunal - rekao je Vulin.

On je naglasio da su ustaše, koje su jedine formirale logore samo za djecu, surovošću i ludilom premašile svoje njemačke učitelje, prenosi televizija "Pink".

- Kome je Stepinac svetac, njemu je Јasenovac radni logor, Sisak dječije odmaralište, a "Oluja" - zločinački poduhvat Srba - naglasio je Vulin i dodao da se takvima ne ćuti i ne prašta.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je na proslavi "Oluje" u Kninu da "Hrvatska zna kako je biti žrtva agresije", te da je "Srpsko rukovodstvo "prisililo Hrvatsku na protjerivanje Srba".

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu /RSK/ - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa" poginulo i nestalo 1.872 Srba.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.