latinica  ћирилица
05/08/2022 |  15:03 ⇒ 15:07 | Autor: sputniknews.com

Patrušev: Moguće smanjenje izvoza žita

Rusko Ministarstvo poljoprivrede predviđa ozbiljne rizike po svjetsku prehrambenu bezbjednost u tekućoj 2022-2023. poljoprivrednoj godini, izjavio je ministar Dmitrij Patrušev.
Pšenica (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Pšenica (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

On je dodao da zbog slabijeg roda pšenice u Rusiji, količine predviđene za izvoz mogu biti smanjene.

Prema njegovim riječima, situacija na globalnim tržištima je „teška, posebno po pitanju pšenice“.

- Ove sezone iz brojnih razloga, uključujući sušu u SAD-u i Evropi, poplavu u Australiji i nepogode u Indiji, ponuda pšenice na globalnom tržištu će se smanjiti. Takođe, zbog klimatskih anomalija, očekuje se smanjeni kvalitet pšenice iz Sjeverne Amerike, prije svega u SAD. Sve to zajedno sa logističkim ograničenjima može dovesti do ozbiljnih rizika u dijelu globalne prehrambene bezbjednosti u tekućoj poljoprivrednoj godini - navodi se u izjavi Patruševa, objavljenoj na zvaničnom kanalu resora na Telegramu.

Kako je istakao na terenskoj sjednici operativnog štaba ministarstva u Baškiriji, ministarstvo takođe vidi rizike da ove sezone neće biti dostignuta procjena za žetvu žita u zemlji od 130 miliona tona, pa s tim u vezi može smanjiti planove za izvoz, koji sada iznose 50 miliona tona.

On je dodao da će domaće tržište biti u potpunosti obezbjeđeno, dok se to može negativno odraziti na svjetsko tržište žita.

Prema zvaničnim procjenama, koje je ranije objavilo Ministarstvo poljoprivrede, očekivalo se da će žetva žitarica u 2022. biti 130 miliona tona, uključujući rekordnih 87 miliona tona pšenice u istoriji Rusije.

U 2021. godini požnjeveno je 120,656 miliona tona žitarica, uključujući 75,94 miliona tona pšenice. Izvozni potencijal za tekuću poljoprivrednu godinu (započetu 1. jula) procenjen je na 50 miliona tona žitarica.