latinica  ћирилица
05/08/2022 |  15:12 ⇒ 15:16 | Autor: SRNA

Vučić i Kurti na trilateralnom sastanku u Briselu 18. avgusta

Lideri Srbije i samoproglašenog Kosova prihvatili su poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da se sastanu u Briselu 18. avgusta i nastave diskusiju o normalizaciji odnosa nakon nedavnih tenzija, saopštio je portparol EU za spoljna pitanja Peter Stano.
Brisel (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Brisel (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

On je rekao da je Borelj pozvao obje strane da dođu u Brisel, te da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti prihvatili poziv.

Sastanak lidera Srbije i samoproglašenog Kosova biće prvi u okviru dijaloga Beograda i Prištine u posljednjih više od godinu dana. Prethodni sastanak održan je u julu prošle godine, ali nije donio rezultate.

Najnoviju eskalaciju u odnosima Beograda i Prištine izazvala je odluka vlasti samoproglašenog Kosova da uvedu nova pravila za prelazak granice od 1. avgusta. Prema planiranim mjerama, registarske tablice i lični dokumenti iz Srbije moraju da se zamijene dokumentima izdatim na prelazu.

Srbi su nakon toga blokirali puteve, a vlasti u Prištini su odlučile da odgode sprovođenje odluke do 1. decembra, pod uslovom da se odblokiraju putevi.