latinica  ћирилица
05/08/2022 |  15:38 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

IRB: Posjeta Ruskoj Federaciji otvorila tržište Srpske za ulaganje (FOTO)

Posjetom delegacije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Ruskoj Federaciji stvorena je velika šansa za otvaranje tržišta Srpske za ulaganje i za direktno uvezivanje privrednika Srpske sa ruskim privrednicima, zajednički je zaključak višednevnih razgovora delegacije IRB-a sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Nižnjenovgorodske oblasti i brojnim ruskim privrednicima.
Posjeta IRB-a Ruskoj federaciji (Foto: Ustupljena fotografija) -
Posjeta IRB-a Ruskoj federaciji (Foto: Ustupljena fotografija)

Brojni ruski privrednici prihvatili su poziv za učešće na Drugoj investicionoj konferenciji "Ivest Srpska 2022", koja će biti održana početkom septembra u Prijedoru, saopšteno je iz IRB-a.

Investiciona konferencija u organizaciji IRB-a Repubike Srpske bila bi samo uvod u intenzivnu privrednu saradnju ruskih privrednika i privrednika Republike Srpske.

Osim učešća ruskih predstavnika na investicionoj konferenciji, u planu je i održavanje posebnog međunarodnog foruma privrednika i predstavnika vlasti Republike Srpske i Ruske Federacije.

- U planu je da forum bude održan u Republici Srpskoj do kraja ove godine, a organizator foruma biće Investiciono-razvojna banka Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

Foto: Ustupljena fotografija

Delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, u čijem sastavu su i ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija i počasni konzul BiH u Nižnjem Novgorodu Igor Podkolzin, nastavila je danas posjetu Ruskoj Federaciji, u okviru snažne promocije potencijala za ulaganje u Republiku Srpsku.

Gubernator Nižnjenovogradske oblasti Gleb Nikitin organizovao je prijem za delegaciju IRB-a u Nižnjem Novgorodu, uz podsjećanje da Nižnjenovgorodska oblast i Republika Srpska imaju potpisan Sporazum o trgovinskoj saradnji, kao i Sporazum o bratimljenju gradova Banjaluka i Nižnji Novgorod.

Gubernator Nikitin rekao je da postoji veliko interesovanje za pojačanu saradnju sa Republikom Srpskom i konkretno sa IRB-om Republike Srpske na realizaciji projekata za ulaganje u privredu Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac upoznao je rukovodstvo Nižnjenovogradske oblasti sa konkretnim podacima koje sadrži investicioni profil Republike Srpske, kao i investicioni profili naših gradova i opština, koji su olakšali pristup informacijama zainteresovanim investitorima.

On je naglasio da je cilj izrade profila veći priliv kvalitetnih direktnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku, nova zapošljavanja i jačanje privrednog ambijenta i da je upravo to razlog promocije potencijala Republike Srpske i u Ruskoj Federaciji, ali i u drugim zemljama.

Foto: Ustupljena fotografija

Delegacija IRB RS održala je i sastanak sa zamjenikom predsjednika Skupštine Nižnjenovogradske oblasti Dmitrijem Germanovičem Krasnovim.

U saopštenju se navodi da su razmijenjena mišljenja o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji i mogućnostima za saradnju i investicije u Republiku Srpsku.

Predstavnici nižnjenovogradske izvršne i zakonodavne vlasti prenijeli su stav da je sada pravi trenutak za ulaganje Ruske Federacije u Republiku Srpsku i izrazili nadu da će delegacija Ruske Federacije i Nižnjenovogradske oblasti početkom septembra posjetiti Republiku Srpsku.

U okviru posjete Nižnjem Novgorodu delegacija IRB položila je cvijeće na vječni plamen u Kremlju Nižnjeg Novgoroda u znak sjećanja na žrtve iz Drugog svjetskog rata.

Tokom posjete Ruskoj Federaciji delegacija IRB-a Republike Srpske prethodno je posjetila Moskvu, gdje je održan sastanak sa predstavnicima Privredne komore Ruske Federacije i promovisan investicioni profil Republike Srpske, te profili opština i gradova Srpske.

Iz IRB-a navode da je dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnji IRBRS i Privredne komore Rusijke Federacije, u okviru koje djeluje 155 regionalnih privrednih komora širom Rusije.

Potpisivanje memoranduma o saradnji najavljeno je i sa Vladom Nižnjenovogradske oblasti.

Posjeta delegacije IRB-a Nižnjem Novgorodu započela je juče susretom sa brojnim privrednicima i predstavnicima zakonodavne izvršne vlasti u Privrednoj komori Nižnjenovogradske oblasti, koji su pokazali veliko interesovanje za promociju potencijala za ulaganje u Republiku Srpsku.