latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:06 ⇒ 18:54 | Autor: RTRS

Za realizaciju velikih javnih projekata 250 miliona KM

Širom Republike Srpske, preduzimaju se intenzivne aktivnosti na realizaciji 99 velikih javnih projekata, za koje će iz republičkog budžeta biti izdvojeno gotovo 250 miliona KM, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Prema podacima Ministarstva finansija Republike Srpske, zahvaljujući ovogodišnjem planu javnih investicija, u lokalnim zajednica, od Trebinja do Novog Grada, provode se brojni projekti, usmjereni na unapređenje kvaliteta života građana i poboljšanja javne infrastrture.

Među posljednjim odobrenim, novim projektima su izgradnja škole u banjalučkom naselju Paprikovac i Istočnom Novom Sarajevu. Prije toga, Vlada Srpske odborila je sredstva i za obnovu kuće "Milanovića" u Banjaluci kao dio vrijednog kulturno – istorijskog naslijeđa Srpske, ali i pomoć za obnovu instalacija u banjalučkoj Gimnaziji, navodi se u saopštenju.

- Najveći dio ovih projekata predložile su upravo lokalne zajednice koje su i određivale njihove prioritete za obnovu ili izgradnju novih, javnih objekta od opšteg interesa. Prema zbirnom pregledu Ministarstva finansija, do danas, Vlada Republike Srpske odobrila je javne projekte u zbirnoj vrijednosti od 248,1 miliona KM - ističu iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Svi projekti, uvršteni u ovogodišnji plan, nalaze u različitim fazama realizacije.

Prema strukturi, planom je obuhvaćena izgradnja novih objekata od javnog interesa, od ulaganja u izgradnju novih banjsko – zdravstvenih kapaciteta, ulaganja u turizam, izgradnje poslovnih zona, sistema za zaštitu od poplava, do izgradnje i rekonstrukcije više vrtića i škola u manjim lokalnim zajednicama, navodi se u saopštenju.

- Zahvaljujući ovom programu, biće riješen niz infrastrukturnih problema koji već godinama opterećuju brojne lokalne zajednice: u Klašnicama, biće izgrađen trotoar uz magistralni put, Јezero će dobiti prvi vrtić, u Sokocu biće riješen problem sa grijanjem više zgrada, više sela kod Krupe na Uni dobiće novi put, u Јapri kod Novog Grada biće izgrađen novi most - preciziraju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Sve ove projekte realizuju domaća privredna društva i domaća radna snaga, čime se pospješuje ekonomski razvoj lokalnih zajednica, te, sveukupno, unapređuje kvalitet života za brojne građane, navodi se u saopštenju.