latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:08 ⇒ 16:20 | Autor: RTS

Gabrijel Eskobar: SAD podržavaju formiranje ZSO, ali u skladu sa lokalnim zakonima

Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine koje organizuje EU i nadaju se da će na predstojećem sastanku u drugoj polovini avgusta u Briselu dvije strane doći do dugoročnog kompromisa oko tablica, slobode kretanja i ZSO, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.
Gabriel Eskobar (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija) -
Gabriel Eskobar (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija)

U onlajn brifingu za novinare iz regiona Gabrijel Eskobar izjavio je da se slaže za Žozepom Boreljom da Zajednica srpskih opština mora biti uspostavljena bez odlaganja, ali da ona mora biti u skladu sa "ustavom Kosova" i ne sme dovesti do bilo kakve disfunkcionalnosti.

- Ima mnogo primjera u Evropskoj uniji koji bi mogli poslužiti kao model za ZSO i treba da se nadamo da će o tome biti riječi u Briselu. Moramo početi diskusiju o ZSO - rekao je Eskobar misleći na sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u drugoj polovini avgusta u prestonici EU.

Eskobar je dodao da na tom sastanku očekuje dugoročno, kompromisno rješenje za pitanje registarskih tablica, kao i prijedloge za pitanja energetike na sjeveru Kosova, slobodu kretanja i nestala lica.

Rekao je da Briselski sporazum daje smjernice koje bi se mogle iskoristiti za pitanje slobode kretanja koje je vezano za registarske tablice i lične karte oko kojih postoji neslaganje Beograda i Prištine. Po njemu, dogovoreno rješenje ne bi trebalo značajno da promijeni život ljudi na sjeveru Kosova.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Vjose Osmani o značajnom ruskom uticaju na događaje posljednjih dana jula Eskobar je odgovorio da uz malo izuzetaka sve što se dešava na Balkanu dešava se zbog faktora sa Balkana.

- Ruski uticaj je manji od destabilizujućeg faktora lokalnih političara na samom Balkanu - rekao je Eskobar.

On naveo je i da SAD ne menjaju svoj stav da bezrezervno podržavaju državnost tzv. Kosova i da očekuju da ga priznaju sve zemlje EU, kao i da podržavaju viznu liberalizaciju i prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije.