latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:15 ⇒ 18:55 | Autor: sputniknews.com

Putin potpisao ukaz: Stop poslovima sa strancima iz neprijateljskih zemalja

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o primjeni posebnih ekonomskih mjera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/PAVEL BYRKIN, ilustracija) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/PAVEL BYRKIN, ilustracija)

Prema informacijama, ukazom se do 31. decembra 2022. godine zabranjuje se čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima.

Ograničenje se odnosi na transakcije sa hartijama od vrijednosti, koje čine sastavni dio osnivačkog kapitala tih organizacija, kao i na prava i obaveze, učešća i sporazume na osnovu kojih se u Rusiji realizuju investicioni projekti.

Pod zabranu takođe potpadaju poslovi sa akcijama kompanija i ruskih banaka koje su za Rusiju od strateškog značaja, kao i sa učešćem, pravima i obavezama u naftno-gasnom projektu "Sahalin 1".

Ograničenje se još odnosi i na Sporazum o istraživanju i proizvodnji nafte na Harjaginskom nalazištu.

Pored toga, navodi se da je ruski lider dao Vladi 10 dana za pripremu spiska kompanija iz oblasti energetike i bankarskog sektora, a kojima se zabranjuje da sklapaju poslove u kojima učestvuju stranci iz neprijateljskih zemalja.

Odgovarajući ukaz objavljen je na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini 24. februara, brojne zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji. Kao odgovor na to i Moskva je uvela recipročne mjere prema odgovarajućim državama.