latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:37 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Banjalučki "Vodovod" umjesto na dobiti završio u minusu (VIDEO)

Prihodi "Vodovoda" Banjaluka, u prvih pola godine bili su znatno manji od rashoda, što je dovelo do minusa od gotovo milion maraka, pa je tako Banjalučki "Vodovod", umjesto na dobiti, završio u minusu.
Vodovod - Foto: RTRS
VodovodFoto: RTRS

Banjalučki "Vodovod" umjesto dobiti, završio u minusu, a za gubitak blizu milion maraka optužuju Ustavni sud zbog odluke o ukidanju naplate mjernog mjesta, koju su građani plaćali po 1,40 maraka. Da bi prebrodili novonastalu situaciju rješenje vide u povećanju cijene vode.

Iz "Vodovoda" tvrde da je na loše poslovanje uticalo više faktora - povećanje cijene energenata, ali i ukidanje naplate za mjerno mjesto.

Predrag Duduković, v.d. direktora AD "Vodovod" Banjaluka kao prijedlog navodi da se cijena vode vrati na onu, koja je bila prije ukidanja naknade-naplate za mjerno mjesto, Odlukom Ustavnog suda.

Do poskupljenja vode neće doći, poručuju iz SNSD-a. Dodaju, za gubitke u Vodovodu krivo je loše rukovođenje. Sagu o naplati, tvrde iz SNSD-a izazvao je sam PDP, kada je odbornik Milko Grmuša uložio žalbu na plaćanje naknade mjernog mjesta. Sada, kada je sud naknadu proglasio neustavnom - ponovo bi da je vrate, kažu u SNSD-u.

- SNSD neće dati podršku za poskupljenje vode u Banjaluci. Nerad "Vodovoda" svakako ne može ići na teret građana. Neka smanji plate i zaposlenje nepotrebnih radnika, koji su kadrovi PDP-a - rekao je šef Kluba odbornika SNSD-A u Skupštini grada Banjaluka, Dragoslav Topić.

Podsjećamo, 2019. godine, kada je "Vodovod" preuzeo upravljanje seoskim vodovodima, uvedena je mjesečna naplata mjernog mjesta za održavanje seoskih vodovoda.

Međutim, Ustavni sud je nedavno ovu odluku proglasio neustavnom, jer kako navode, održavanje se plaća u cijeni vode.