latinica  ћирилица
05/08/2022 |  17:12 ⇒ 20:03 | Autor: sputniknews.com

Kina upozorava SAD, Tajvan podigao borbene avione

Kina je danas upozorila SAD da ne djeluju ishitreno kako ne bi izazvale veću krizu, izjavio je šef kineske diplomatije Vang Јi.
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

Kineski zvaničnik je to rekao na pres konferenciji nakon završetka sastanka zemalja ASEAN-a u prestonici Kambodže Pnom Penu, prenijela je agencija Rojters.

Nešto ranije, kineska vojska je saopštila da je danas izvela vazdušne i pomorske vježbe sjeverno, jugozapadno i istočno od Tajvana i nastavlja da "proverava zajedničku borbenu gotovost trupa".

Saopštenje je objavljeno na zvaničnom nalogu Komande istočnog krila Narodne kineske armije na mreži Veibo, prenijela je agencija Rojters.

Vježbe, za koje Sinhua navodi da se drže na dosad neviđenim razmjerama, su odgovor Kine na posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu u utorak, prenio je Tanjug.

Tajvan je danas podigao svoje borbene avione u znak upozorenja za 49 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu vazdušne odbrane, saopštilo je danas tajvansko ministarstvo odbrane.

U saopštenju ministarstva se dodaje da su kineski avioni prešli liniju razdvajanja dvije strane u Tajvanskom moreuzu, prenosi Rojters.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je nešto ranije danas da u kineskim vežbama u Tajvanskom moreuzu učestvuje ukupno 68 vojnih aviona i 13 brodova mornarice.

Kako je ministarstvo navelo u saopštenju, neki od njih su "namjerno" prešli u nezvaničnu tampon zonu koja razdvaja dvije strane.

Tajvansko ministarstvo istovremeno je osudilo Kinu, navodeći da su kineske oružane snage "ozbiljno narušile" status kvo i ugrozile vodeni i vazdušni prostor Tajvana, objavio je Tanjug.