latinica  ћирилица
05/08/2022 |  18:51 ⇒ 22:57 | Autor: SRNA

Izrael bombardovao mete "Islamskog džihada" u Gazi

Najmanje devet osoba je poginulo, a 44 ranjeno kada su izraleske snage bombardovale Pojas Gaze, saopštili su tamošnji zdravstveni zvaničnici.
Izrael napao Gazu (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Izrael napao Gazu (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Izraeske odbrambene snage tvrde su da su gađani ciljevi palestinskog pokreta Islamski džihad u kome je ubijen viši komandant.

Rojters prenosi poruku Islamskog džihada koji je pozvao na odmazdu u kojoj bi meta mogao da bude Tel Aviv.

Zdravstveni zvaničnici u Palestini saopštili su da je najmanje devet ljudi, uključujući petogodišnje dijete, ubijeno i da su 44 osobe ranjene u napadima.

Portparol izraleske vojske je rekao da se procjenjuje da je ubijeno oko 15 "terorista", dodavši da nema precizne podatke o žrtvama.

Izraelski vojni radio objavio je poziv vojnim rezervistima koji žive blizu Gaze, kojim Hamas vlada od 2007. godine.

Zvaničnik palestinskog Islamskog džihada potvrdio je da je Tajzir el DŽabari, koga je izraelska vojska opisala kao glavnog koordinatora Islamskog džihada i Hamasa, ubijen u vazdušnom napadu, kada su bombe pogodile nekoliko ciljeva u gusto naseljenom području.

Na snimicima može da se vidi dim koji se izdiže iznad zgrade u kojoj se očigledno nalazio ubijeni DŽabari.

Egipat kao posrednik u krizi

U međuvremenu, egipatska državna televizija javila je da će Kairo posredovati između Izraela i Palestine kako bi se spriječila dalja eskalacija. 

Udari su uslijedili nakon što je Izrael uhapsio Basama el Sadija, jednog od vođa palestinske grupe Islamski džihad, tokom racije u okupiranom gradu DŽeninu na Zapadnoj obali ranije ove nedjelje.

Zbog straha od osvetničkih akcija, izralske snage zatvorile su sve prelaze ka Gazi i neke obližnje puteve, dodatno ograničavajući kretanje Palestincima.

Premijer Izraela Јair Lapid rekao je da je cilj ove operacije "uklanjanje konkretne pretnje građanima Izraela i civilima koji žive u blizini Pojasa Gaze."
 
 
 
 
 
 

 

 

Napadi su uslijedili nakon što je Izrael uhapsio Basama al-Sadija, višeg lidera "Islamskog džihada", tokom racije u DŽeninu na Zapadnoj obali početkom sedmice.

Gaza, uzak pojas zemlje u kome živi oko 2,3 miliona ljudi na površini od 365 kvadratnih kilometara, tačka je stalnog sukoba od kada je Hamas preuzeo kontrolu nad ovim područjem 2007. godine.