latinica  ћирилица
06/08/2022 |  07:44 ⇒ 08:35 | Autor: RTS

Tajpej: Kineski avioni simulirali napad na Tajvan; Peking: Vježbe transparentne i profesionalne

Kineski avioni i brodovi izveli su vježbe simulacije napada na glavno tajvansko ostrvo, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane. Iz Pekinga poručuju da su vježbe transparentne i profesionalne, u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.
Tajvanski ratni brodovi u luci Kilung (Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO) -
Tajvanski ratni brodovi u luci Kilung (Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO)

U saopštenju tajvanskog Ministarstva odbrane navodi se  da je nekoliko grupa kineskih aviona otkriveno u Tajvanskom moreuzu i da su neki prešli liniju razgraničenja, prenosi Rojters.

Tvrde da su kineski avioni izveli vježbe simulacije napada na glavno tajvansko ostrvo.

Kako bi odgovorila na te manevre vojska je emitovala upozorenje i koristila snage za vazdušno izviđanje, pomorske brodove i obalske rakete, piše u saopštenju.

Rakete upozorenja ka dronovima 

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je i da je kasno sinoć ispalilo rakete kako bi upozorilo sedam dronova koji su letjeli iznad tajvanskih ostrva Kinmen i neidentifikovane letjelice koje lete iznad ostrva Macu.

Ističu da su trupe u stanju pripravnosti u obje oblasti, koje se nalaze nedaleko od obale kontinentalne Kine.

Peking je ove nedjelje započeo velike vojne vježbe kao odgovor na posjetu Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, navodi britanska agencija.

Peking: Međunarodna zajednica mora odgovoriti na pritiske SAD

U današnjem saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da međunarodna zajednica mora da se ujedini protiv "nepromišljenog" pritiska SAD i njihovog miješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

- Ako ignorišemo miješanje u naše unutrašnje stvari, svijet će se vratiti zakonu džungle, a Vašington će bezobzirnije koristiti silu da maltretira druge zemlje. Ne možemo dozvoliti SAD da ponovo preduzmu slične korake. Sve zemlje treba da se ujedine kako ne bi dozvolile da se ovakve stvari dešavaju - izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi, prenosi Tas.

Vang Јi je vježbe koje sprovodi Kineska narodnooslobodilačka armija u blizini Tajvana opisao kao "transparentne i profesionalne", ocijenivši da su one u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

- Odlučno ćemo čuvati suverenitet i teritorijalni integritet Kine i odvratiti pokušaj SAD da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine - zaključio je kineski ministar spoljnih poslova, prenosi ruska agencija.