latinica  ћирилица
06/08/2022 |  09:14 | Autor: SRNA

CIK BiH: Svaki peti birač iz Hrvatske odbijen

Centralna izborna komisija BiH odbacila je 1.333 od ukupno 5.762 prijave iz Hrvatske za glasanje izvan zemlje na oktobarskim opštim izborima.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

- Najviše prijava birača za glasanje izvan zemlje stiglo je iz Njemačke, gdje je bošnjačka dijaspora, zloupotrebljavajući i državne resurse, sprovodila prilično radikalnu kampanju u kojoj su upućivane poruke da će Bošnjaci za 30 do 50 godina skroz ovladati BiH, što je izjavio predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, pa čak i do ekstremističkih stavova vođstva SDA da su Bošnjaci spremni i za drugačiji način borbe za ostvarenje političkih ciljeva - pište zagrebački Večernji list, izdanje za BiH.

Pozivajući se na zvanično objavljene podatke CIK-a, ovaj list navodi da su se u Njemačkoj za izbore prijavila 22.353 birača, najvećim brojem Bošnjaci.

Druga po brojnosti prijava za glasanje iz inostranstva je Austrija, odakle je registrovano 9.849 lica, slijedi Švedska sa 7.144 prijavljena lica za glasanje na jesenjim izborima, dok je četvrta Hrvatska sa 5.762 prijavljena birača.

Oko 4.000 birača prijavilo se glasanje iz SAD, a iz Srbije 2.993.

- Gotovo svaki sedmi podneseni zahtjev za glasanje CIK je odbacio, a najviše takvih slučajeva je iz Njemačke, odnosno Hrvatske - piše Večernji list, ističući da je to nesrazmjerno s obzirom na to da su iz Njemačke odbijene 2.462 prijave, a iz Hrvatske čak 1.333, od čega su, u 99 odsto sučajeva, hrvatski birači.

U ponoć ističe rok na žalbe na odluke CIK-a o odbijenim prijavama.