latinica  ћирилица
06/08/2022 |  10:01 ⇒ 10:05 | Autor: SRNA

U toku radovi na izgradnji Hrama Svetih apostola Petra i Pavla

Hram Svetih apostola Petra i Pavla gradi se u selu Nagrađe nadomak Drvara, nedaleko od temelja, kako se pretpostavlja, najstarije pravoslavne bogomolje u BiH.
Izgradnja hrama Svetih apostola Petra i Pavla u selu Nagrađe, Drvar - Foto: SRNA
Izgradnja hrama Svetih apostola Petra i Pavla u selu Nagrađe, DrvarFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja "Nagrađe Crna kraljica" iz Drvara Časlav Šobot rekao je da se crkva zida klesanim kamenom, kako se gradilo i u ta davna vremena.

- Na putu za srednjovjekovnu tvrđavu Visuć grad ili u narodu poznatiju "Crnu kraljicu" nalazi se i ovo vjersko i duhovno sveto mjesto - rekao je Šobot.

On je dodao da svakoga dana Nagrađe posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

- Izgradnja ove pravoslavne crkve temelj je naše istorije, kulture i tradicije, ali i ostanka i opstanka na našim vjekovnim ognjištima - naglasio je Šobot.

Izgradnja hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Nagrađu kod Drvara počela je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija.

Mještani sela Nagrađe, čija se imanja i kuće nalaze u blizini Visuć grada, pričaju da je, bježeći od Turaka, u to dobro skriveno mjesto kod današnjeg Drvara, došao kralj Stefan Tomašević sa suprugom Јelenom i njihovim sinom Lazarom.

Prema jednoj od priča o toj kraljevskoj porodici, u bunaru, negdje oko Visuć grada, zakopano je i blago porodice Tomašević.