latinica  ћирилица
06/08/2022 |  10:18 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Peking zahvalio Moskvi zbog podrške principu "jedne Kine"

Peking izražava zahvalnost Moskvi zbog saopštenja u kojem podržava princip "jedne Kine" i zbog neslaganja sa postupcima kojim se kriši suverenitet Pekinga usljed pogoršanja situacije oko Tajvana, saopšteno je danas iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.
Kineska zastava (foto: EPA-EFE / MARK R. CRISTINO) -
Kineska zastava (foto: EPA-EFE / MARK R. CRISTINO)

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi juče se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom na marginama sastanka Asocijacije država jugoistočne Azije /ASEAN/ u Pnom Penu.

- Јi je sveobuhvatno iznio opravdan stav Kine prema pitanju Tajvana i pohvalio je to što je Rusija, na prvom mjestu, potvrdila svoju snažnu podršku principu "jedna Kina" i protiv je postupaka kojim se krši suverenitet i teritorijalni integritet Kine", ističe se u saopštenju.

Јi je tokom susreta sa Lavrovim naglasio da stav Moskve ukazuje na visok stepen strateške saradnje između Kine i Rusije.

Šef kineske diplomatije smatra da Kina i Rusija treba da daju direktive zemljama regiona kako da postignu zajedničku i održivu bezbjednost a ne sukobe.

Prema njegovim riječima, neophodno je da Kina i Rusija daju direktive zemljama regiona kako da ostvare stvarnu bezbjednost, koja bi bila zajednička, integrisana i održiva.

On je dodao da zemlje regiona ne treba da teže "lažnoj bezbjednosti" zasnovanu na sukobima i da sebe smatraju "iznad svih i svega".