latinica  ћирилица
06/08/2022 |  12:53 | Autor: RTS

Mihajlović: Ministarstvo sprema krivičnu prijavu zbog nastradalih u rudniku "Soko"

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je za Tanjug da to ministarstvo sprema krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću koja se dogodila u aprilu ove godine kada je osam rudara izgubilo život u rudniku Soko u Sokobanji, piše Tanjug, a prenosi RTS.
Rudnik "Soko" u Sokobanji (Foto: Tanjug/ Zoran Petrović) -
Rudnik "Soko" u Sokobanji (Foto: Tanjug/ Zoran Petrović)

- Ministarstvo sprema krivičnu prijavu. Mi i te kako smatramo da ima osnova za krivičnu odgvornost. Dosta je tu ljudi koji bi trebalo da objasne šta su radili, a odnosi se i na to što nisu imali odobrenje i na to što nisu imali projekat koji nije imao odobrenje, tačnije odbijen je. Odnosi se na činjenje ili pogrešno činjenje u toku noći kada se sve desilo. Sve je snimljeno, postoje audio zapisi - rekla je Mihajlovićeva i dodala da će prijava uskoro biti predata Višem tužilaštvu u Nišu.

Osam rudara je stradalo, dok je 21 povrijeđen u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje, 1. aprila 2022. godine.  

Mihajlovićeva je rekla i da je novi Zakon o rudarstvu neophodan kao i osnivanje komore rudarskih i geoloških inženjera.

- Novi zakon je osnova da rudari bolje žive, da imaju bolje uslove i za život i za rad. Srbija je bogata mineralnim sirovinama, vrijednost nekih naših mineralnih sirovina se procjenjuje na 250 milijardi evra. To je razlog zašto smo mi htjeli ozbiljan zakon i podzakonske akte. Zato smo htjeli da napravimo komoru jer moramo da okupimo struku. Ona je ta koja treba da vodi rudarstvo, a sa druge strane da zajednički učinimo sve što možemo da uslovi u rudnicima budu mnogo drugačiji od onoga kako je sada, posebno kada je riječ o podzemnoj eksploataciji - rekla je Mihajlovićeva.