latinica  ћирилица
06/08/2022 |  13:14 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

U manastiru Ostrog služen pomen za stradale u hrvatskoj akciji "Oluja"

U Manastiru Ostrog danas je služen pomen za stradale u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" povodom 27 godina od najsvirepijih zločina i najvećeg etničkog čišćenja srpskog naroda koje se dogodilo od 4. do 7. avgusta 1995. godine
Manastir Ostrog - Služen pomen za stradale u akciji "Oluja" - Foto: SRNA
Manastir Ostrog - Služen pomen za stradale u akciji "Oluja"Foto: SRNA

Tim povodom delegacija Srpskog nacionalnog savjeta je, uz blagoslov Njegovog viskopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, u Gornjem manastiru Ostrog organizovala pomen za stradale žrtve pogroma srpskog naroda.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta su podsjetili da su početkom avgusta 1995. godine NATO pakt i hrvatske snage ubile više hiljada žena, djece i staraca, i protjerale više od 220.000 srpskog stanovništa sa područja Banije, Like, Korduna i Sjeverne Dalmacije, odnosno iz Republike Srpske Krajine.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović je podsjetio na riječi Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija da se žrtve moraju pamtiti ali da ne treba zlopamtiti.

- Za buduće generacije moramo da ostavimo nauk da im se to ne bi dešavalo, kao što se to prethodnom vremenu mnogo puta dešavalo srpskom narodu. Mi smo opredijeljeni da sa našim sunarodnicima u Srbiji i Republici Srpskoj čuvamo tradiciju, istoriju i kulturu i da budemo sa njima i u volji i u nevolji - istakao je Vuksanović.