latinica  ћирилица
06/08/2022 |  13:31 | Autor: SRNA

Petković: Prištinski pregovarač Bisljimi izgubio kredibilitet

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da je prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio kredibilitet da govori o dijalogu i postignutim sporazumima jer svakim obraćanjem iznosi novi niz dezinformacija i proizvoljnih tumačenja koja direktno urušavaju razgovore u Briselu.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

Petković je istakao da je u kampanji dezinformacija Bisljimi sada otišao najdalje, tvrdeći da Srbi sa sjevera Kosova i Metohije zapravo žele da se odreknu srpskih ličnih karata i registarskih oznaka, ali da im to brane zvanični Beograd i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Riječ je o najmasnijoj laži, najobičnijoj zamjeni teza i kampanji lažnih vijesti u koje ni Bisljimi ne vjeruje kada ostane sam sa sobom, jer dobro zna da nijedan Srbin na sjeveru Kosova i Metohije ne želi ni dokumenta, ni tablice lažne države Kosovo - naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je istakao da Srbi žele zajednicu srpskih opština sa svim izvršnim ovlaštenjima i nadležnostima, kako je i dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine, a Bisljimijeva namjera je da srpsko postojanje i sva prava Srba na Kosovu i Metohiji svede na nivo nevladine organizacije.

Petković je ukazao da su Bisljimi i Aljbin Kurti krenuli u pravcu jednostranih poteza i nasilnih akcija, urušavajući dijalog, nakon dogovora o energetici kojim je, poslije 10 godina, obezbijeđeno samostalno snabdijevanje sjevera električnom energijom preko srpske kompanije "Elektrosever".

- Dogovorom o energetici smo uspjeli da obezbijedimo samostalnost za "Elektrosjever" u snabdijevanju i distribuciji i zato nemamo nijedan razlog da taj sporazum dovodimo u pitanje, kako to tvrdi Bisljimi - ukazao je Petković.

Petković je poručio da se jedino za pregovaračkim stolom i kompromisnim rješenjima može staviti tačka na probleme.