latinica  ћирилица
06/08/2022 |  16:25 ⇒ 21:13 | Autor: RTRS

U Novom Gradu i Svodni obilježeno 27 godina od stradanja Srba u "Oluji" (FOTO/VIDEO)

U Novom Gradu i Svodni obilježeno je 27 godina od stradanja Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", kada je protjerano oko 220.000 Srba, a pobijeno skoro 2.000.
Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u "Oluji" - Foto: RTRS
Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u "Oluji"Foto: RTRS

Služeni su parastosi u Novom Gradu i Svodni, gdje je bombardovana izbjeglička kolona.

Protjerani Srbi zapalili su svijeće prema "Mostu spasa" na graničnom prelazu Dvor-Novi Grad i spustili vijenac u rijeku Unu.

U avgustu 1995. godine "Most spasa" prešlo je 100.000 izbjeglih iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

Foto: RTRS

U Svodni, na putu Novi Grad-Prijedor, dogodio se jedan od najtežih zločina hrvatskih snaga u "Oluji". U bombardovanju izbjegličke kolone poginula su tri civila, a više desetina je ranjeno.

Za ove zločine do sada niko nije osuđen. U Beogradu je nedavno podignuta optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota, osumnjičenih da su bombardovali kolonu u Svodni i u Bravsku na Petrovačkoj cesti.

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac rekao je da očekuje će apelacioni sud odlučiti da se hrvatskim pilotima sudi u odsustvu.

- Čekali smo sve ove godine da Beograd, Srbija nekog optuži za zločin nad Srbima u "Oluji". To je prva optužnica koja još nije spremna za suđenje - pojasnio je Štrbac.

On je rekao da je optužnica potvrđena, te da je odbrana podnijela žalbu.

- Vjerujem da će apelacioni sud odlučiti da im se sudi u odsustvu. To je način da se iskaže pijetet prema žrtvama u Svodni i na Petrovačkoj cesti - istakao je Štrbac.

U znak sjećanja na srpske žrtve "Oluje", danas su u Banjaluci položeni vijenci na Perduovom groblju i na Novom groblju.

Sutra će kod spomen krsta na Petrovačkoj cesti, na mjestu na kojem je hrvatska avijacija bombardovala izbjegličku kolonu, biti služen parastos i položeno cvijeće.