latinica  ћирилица
06/08/2022 |  19:54 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Pjesnički susreti "Prljača 2022" okupili pjesnike iz regiona

U Derventi su održani 21. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti "Prljača 2022", u organizaciji Srpskog književnog kluba "Vihor" iz ovog grada, promovisan je zajednički zbornik "Ilindansko pjesničko saborovanje" i predstavljeni nagrađeni učesnici manifestacije.
Derventa-Pjesnički susreti - Foto: SRNA
Derventa-Pjesnički susretiFoto: SRNA

Gojko Mandić iz Banjaluke sa pjesmom "Šta sve rijeka ima" pobjednik je nagradnog konkursa za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda.

- Rođen sam u Sanskom Mostu, koji ima devet rijeka i to na Svjetski dan voda, pa zato često pišem pjesme o vodi. Drago mi je što postoji klub kao što je "Vihor" koji njeguje tu tradiciju i poeziju i iznenađen sam što sam ja pobjednik. Već sam napisao pjesmu za sljedeću godinu - rekao je Mandić.

Na nagradni konkurs stiglo je 76 radova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Njemačke i Švajcarske.

Pobjednik u kategoriji šaljive pjesme je Evita Bojkovac iz Dervente sa pjesmom "Sporazum", a u kategoriji "Ukrinski cvijet" Vesna Marković iz Dervente sa pjesmom "Kratko veselje".

- Pjesma govori o aktivnostima na rijeci u kojoj se radi o sporazumu između riba i rode. Veoma sam zadovoljna i čast mi je što sam pobjednica ponovo, jer sam već jednom osvojila prvo mjesto takođe u konkurenciji šaljive pjesme, kao i brojne pohvale - kaže Bojkovčeva.

Iako tek godinu član "Vihora" Vesna Marković piše pjesme od malih nogu i ovo je drugi konkurs na kojem je učestvovala.

- Izuzetna mi je čast što sam osvojila prvo mjesto sa svojom pjesmom "Kratko veselje", u kojoj sam opisala život ukrinskog vodenog cvijeta onako kako ga ja doživljavam, jer je ovo drugi konkurs na koji sam poslala svoje pjesme - rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da poeziju piše od kada zna za sebe i da piše o svemu, te da su u posljednje vrijeme njene pjesme tužnog sadržaja.

- Planiram da izdam zbirku pjesama i želim da to bude nešto što će ostaviti pečat u vremenu i prostoru - kaže Markovićeva.

Pohvaljene su pjesme Ane Stajkove Ivanove iz Bugarske, Borislava Nagradića iz Batajnice, Dragiše Cetića iz Gacka, Mirjane Milankov i Cvijetina Lobožinskog iz Novog Sada, Slave Stanojević iz Teslića, te Slavka Pokrajca, Igora Miloševića, Radojke Adamović i Gorice Krstović iz Dervente.

Predsjednik Srpskog književnog kluba "Vihor" Nenad Simić istakao je da je značaj ove manifestacije višestruk i da prelazi okvire lokalnog karaktera, te, osim promocije u oblasti kulture, daje znatan doprinos i promociji turističkih potencijala grada.

- Mi gradimo i njegujemo oblik ponašanja koji spaja ljude i krajeve i u najteže vrijeme, kao što je bilo za vrijeme pandemije virusa korona, kada je održana tradicija pjesničkih susreta, a hvala Bogu i ljudima da je i danas tako. Raduje me što vidim poznata lica koja redovno učestvuju i dolaze u Derventu, pronose lijepe riječi o našem zajedničkom poduhvatu, a obradovan sam što se svake godine javljaju i novi učesnici čime "Vihorov" karavan postaje još veći i neuništiv - naveo je on.

On je zahvalio svima koji su doprinijeli da se susreti održe i dodao da su pokretači susreta preminuli Savko Pećić Pesa, te Slavko Pokrajac i Milorad Mišo Đurđević.

Manifestaciju je svečano otvorio i okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Dervente Siniša Јeftić, koji je sa predstavnicima "Vihora" podijelio nagrade nagrađenim pjesnicima.

U nastavku programa manifestacije učesnici su posjetili spomen-park za 408 ubijenih Srba, koji je podignut u znak sjećanja na nevine žrtve ustaškog terora nad Srbima Lužanske parohije, povodom 80 godina od njihovog stradanja, a koji je osveštan 2021. godine

U zvaničnom programu nastupili su članovi Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", Pododbor Slatina /Hrvatska/, a manifestaciji su prisustvovai predstavnici Zavičajnog udruženja Srba "Korijeni" iz Sombora, Saveza srpskih književnika Slovenije i Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz Ljubljane.

Generalni pokrovitelj manifestacije bio je grad Derventa - gradonačelnik Milorad Simić, a sufinansiranje projekta prvi put je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.