latinica  ћирилица
06/08/2022 |  20:52 ⇒ 20:57 | Autor: SRNA

"Potrebno pomenuti ko je jedini upotrijebio atomsko oružje"

Prvi zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski je, komentarišući govor generalnog sekretara UN Antonija Guteresa u Hirošimi, naglasio da bi bilo ispravno da je pomenuo ko je izbacio atomsku bombu na taj grad.
Dmitrij Poljanski - Foto: Screenshot/YouTube
Dmitrij PoljanskiFoto: Screenshot/YouTube

- Poštovani generalni sekretaru UN, svijet, takođe ne smije da zaboravi da su ovaj zločin počinile SAD i da su jedina država koja je upotrijebila atomsko naoružanje protiv civila i to bez ikakve vojne potrebe. Bilo bi ispravno da ste i to pomenuli - naglasio je Poljanski.

Guteres je danas učestvovao u ceremoniji održanoj u znak sjećanja na žrtve bombardovanja Hirošime i Nagasakija. On je u svom govoru zatražio da se nikad ne zaboravi na tu tragediju i da "nuklearno naoružanje nema mjesta na planeti".

Generalni sekretar je pri tom ukazivao na to da se "krize sa ozbiljnim nuklearnim prijetnjama šire od Bliskog istoka do Korejskog poluostrva". On je pominjao i specijalnu operaciju ruskih snaga u Ukrajini, ali nije ni jednom pomenuo SAD koje su jedine upotrijebile atomsko naoružanje.

U avgustu 1945. godine, piloti američkih bombardera izbacili su atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. U Hirošimi je poginulo 140.000 ljudi od eksplozije, a 74.000 u Nagasakiju.