latinica  ћирилица
06/08/2022 |  21:42 ⇒ 21:49 | Autor: SRNA

Pred čitaocima sabrana djela Ekmečića i Krestića

Sabrana djela akademika Milorada Ekmečića i Vasilija Krestića izašla su iz štampe u izdanju Pravoslavne reči iz Novog Sada, izjavio je danas predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Knjige - ilustracija -
Knjige - ilustracija

On je istakao da je objavljivanje sabranih djela Ekmečića i Krestića finansirala Pokrajinska vlada, posredstvom Arhiva Vojvodine.

Mirović je najavio da će uz podršku Pokrajinske vlade tokom narednih mjeseci biti objavljena i sabrana djela akademika Dejana Medakovića, u izdanju novosadskog "Prometeja".

Prema njegovim riječima, ta tri velika izdavačka poduhvata veoma su značajna za srpsku kulturu i nauku.

- Sabrana djela akademika Krestića, u 15 knjiga, izuzetno su važna i za savremeno razumijevanje i dublje čitanje odnosa u ovom dijelu Evrope, dok zahvaljujući istoriografskoj građi akademika Ekmečića, koju nam je ostavio u nasljeđe, kroz 15 tomova možemo saznati kako predvidjeti naš nacionalni put - rekao je Mirović.

Ekmečić, akademik i istoričar, autor je desetak knjiga, opsežnih, sintetičkih istoriografskih studija kao što su "Stvaranje Јugoslavije 1790-1918", "Ratni ciljevi Srbije" i istorijska sinteza "Između klanja i oranja. Istorija Srba u novom vijeku /1492-1992/".

Uz to, Ekmečić je objavio i više od 300 naučnih radova.

Krestić, akademik, istoričar i potpredsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti, i dalje stvara i objavljuje brojna djela.

Bavi se nacionalnom istorijom novog vijeka, a posebno istorijom Srba u Hrvatskoj i Ugarskoj u 19. i 20. vijeku, istorijom srpsko-hrvatskih odnosa, jugoslovenstva, kao i istorijom srpske štampe.

Iz Krestićevog bogatog opusa izdavaju se djela "Istorija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji", "Srpsko-hrvatski odnosi i jugoslovenska ideja", kao i "Istorija srpske štampe u Ugarskoj".

Medaković, akademik, istoričar umjetnosti, pjesnik i književnik, nekadašnji predsjednik SANU, ostavio je dubok trag u srpskoj nauci i kulturi.

Među njegovim najpoznatijim djelima su "Efemeris", "Srbi u Beču" i "Putevi srpskog baroka".