latinica  ћирилица
07/08/2022 |  10:05 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Đokić: Ministarstvo nastavlja da vodi odgovornu energetsku politiku

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Program instaliranja manjih solarnih postrojenja na stambene i poslovne objekte u Republici Srpskoj definisan kao projekat od posebne nacionalne važnosti i smatra da je potreban, potpuno opravdan i u najboljem interesu građana i privrede Republike Srpske.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Ministarstvo energetike i rudarstva, koje je zaduženo da sprovodi Strategiju razvoja energetike Republike Srpske, na ovaj način nastavlja da vodi odgovornu politiku podsticanja i razvoja projekata u oblasti zelene energije, što je cilj u energetskom svijetu uopšte - rekao je Đokić.

On je naveo da Program koji je Vlada Republike Srpske usvojila na prijedlog ovog ministarstva predviđa izgradnju 50.000 takvih postrojenja u Republici Srpskoj, što će značiti instaliranje oko 250 megavata solarnih postrojenja na stambene i poslovne objekte, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Đokić je rekao da je za realizaciju ovog projekta Vlada zadužila "Elektroprivredu Republike Srpske", koja će biti operativni nosilac realizacije projekta, i za te namjene će obezbijediti početna neophodna finansijska sredstva.

- Program će biti realizovan putem javnog poziva na koji će se moći javiti sva zainteresovana domaćinstva i privredni subjekti u Republici Srpskoj - istakao je Đokić i dodao da će u narednom periodu građanima biti date na uvid sve informacije u vezi sa ovim projektom.