latinica  ћирилица
07/08/2022 |  11:17 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Na Petrovačkoj cesti stradala djeca, žene i nemoćni; Zločin koji se ne smije zaboraviti (FOTO/VIDEO)

U protekla tri dana u Srbiji i Republici Srpskoj obilježena je još jedna tužna godišnjica stradanja Srba tokom hrvatske zločinačke akcije "Oluja". Јedno od mjesta na kojem se obilježava stradanje u "Oluji" je i Petrovačka cesta.
Parastos poginulim Srbima na Petrovačkoj cesti - Foto: RTRS
Parastos poginulim Srbima na Petrovačkoj cestiFoto: RTRS

U mjestu Јanjile, na Petrovačkoj cesti, gdje je hrvatska avijacija prije 27 godina u okviru "Oluje" bombardovala srpske izbjegličke kolone, služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-krst.

I ove godine parastos je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Episkop Sergije obratio se prisutnima besjedom u kojoj je istakao žrtvu nevino postradalih izbjeglica iz Krajine.

- Mučenička je ova Petrovačka cesta, ovdje su stradala djeca, žene i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta vaskrsenja na kojoj će naše neugaslo sjećanje nadživjeti zlo onih koji su sijali smrt - istakao je episkop Sergije.

Parastos poginulim Srbima na Petrovačkoj cesti (Foto: RTRS)

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac naveo je da je optužnica Suda u Beogradu za zločin na Petrovačkoj cesti protiv hrvatskih oficira pozitivna stvar koja se desila, ali i da se u Tužilaštvu BiH godinama vodi istraga, a da optužnica nema.

Štrbac je pozvao sve koji su ranjeni na Petrovačkoj cesti da se jave Veritasu da bi se uvrstili u oštećene.

- Ne smije niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i svi drugi zločini koji su se desili nad Srbima - istakao je Štrbac.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" izvršena 1995. godine na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu predstavlja najveće etničkog čišćenja u Evropi u novijoj istoriji, a jedan od najvećih zločina hrvatske vojske nad srpskim civilima, koji su u kolonama napuštali svoja ognjišta pred napadima, dogodio se na Petrovačkoj cesti.

Tada je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica kod Bosanskog Petrovca u selu Јanjila.