latinica  ћирилица
07/08/2022 |  16:34 ⇒ 16:54 | Autor: RTS

Vladika Teodosije: Ne prodajte djedovinu na Kosovu i Metohiji

Ne može se prodati ono što je naljeđeno i zato kao i uvijek poručujem da otrpimo malo, izjavio je danas vladika raško-prizrenski Teodosije u Osojanu gdje je povodom godišnjice najvećeg i najuspješnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon protjerivanja 1999. godine održan drugi po redu "Đedov sabor".
Vladika Teodosije - Foto: Screenshot
Vladika TeodosijeFoto: Screenshot

Vladika Teodosije je rekao da se može reći da je Osojane primjer održivog i uspješnog opstanka, ne samo za Osojane već i za cijelo Kosovo i Metohiju.

Sabor je posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću koji je jedan od najzaslužnijih za povratak u Osojane kod Istoka i u prvim danima bio sa povratnicima, da ih ohrabri i podrži.

Vladika Teodosije je naveo da "Srbi žive zahvaljujući zavjetima koji su uspostavili naši preci sa Gospodom".

- Sveti Sava, sveti knez Lazar, a rekao bih u novije vrijeme naš mitropolit Amfilohije, koji je služenjem liturgije dao zavjet povratnicima da budu istrajni, da budu hrabri, da budu svoji na svome, ovdje u svojoj djedovini, očevini - poručio je on.

U Osojanu, kod Istoka živi nešto više od 300 Srba povratnika sa 80 djece svih uzrasta.

Sabor je otvoren sinoć književnim časom, a danas je služena sveta arhijerejska liturgija i molitva stradalim Srbima od 1999. godine do danas.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su KUD "Kopaonik" i narodni gluslari izvođenjem pjesama na stihove mitropolita Amfilohija.