latinica  ћирилица
07/08/2022 |  18:27 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Isplatila se višemilionska investicija u Crnjelovu - sistem za navodnjavanje spas (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je selo Crnjelovo kod Bijeljine, gdje je izgrađen sistem za navodnjavanje.
Crnjelovo - Foto: RTRS
CrnjelovoFoto: RTRS

U ovom semberskom selu već se isplatila višemilionska investicija Vlade Srpske jer je sistem za navodnjavanje spas za ratare i povrtare.

Pašalić je istakao da je budućnost poljoprivrede u sistemima za navodnjavanje i da će Vlada Srpske nastaviti ulaganje u ovakve objekte.

Pašalić je rekao da je ovo selo posjetio u nekoliko navrata u posljednje četiri godine kada je stanovništvu obećano da će u četiri godine mandata ove Vlade biti izgrađen sistem navodnjavanja za oko 500 hektara godišnje i da su uspjeli u tome.

- Dakle, oko 2.000 hektara je urađeno u posljednje četiri godine u Crnjelovu, Batkoviću, i sada u Kojčinovcu puštamo polako u rad. I Vlada Srpske ukupno je uložila 22 miliona KM sredstava, što iz budžeta, što iz raznih projekata, a tu spadaju i troškovi čišćenja i sanacije kanala stara Dašnica, kojim se doprema voda iz Drine na ovo područje - rekao je Pašalić.

On je istakao da poljoprivredni proizvođači imaju potpuno besplatno ovaj sistem na korištenje.

Pašalić je naveo da je u proteklih 20-tak dana bilo problema sa dotokom iz Drine u Dašnicu, što je brzo riješeno otvaranjem novog kanala koji je doveo vodu i sistem za navodnjavanje stavio u funkciji.

Na sastanku u Crnjelovu bili su i ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović, pomoćnik ministra za poljoprivredu u resornom ministarstvu Srpske Zoran Maletić, te predstavnici Higre, firme koja je izgradila ovaj sistem za navodnjavanje, kao i poljoprivrednici koji svoje površine snabdijevaju vodom iz ovog sistema.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je juče posjetio Crnjelovo, a danas obišao poljoprivrednike u Lijevče polju, rekao je da će narednih dana u Srpskoj biti formiran tim koji će procijeniti štetu uzrokovanu sušom i predložiti potrebne mjere.