latinica  ћирилица
08/08/2022 |  08:07 ⇒ 14:46 | Autor: Agencije

Primirje između Izraela i Islamskog džihada se poštuje; Bajden hvali Gvozdenu kupolu

Primirje između palestinskog Islamskog džihada i Izraela izdržalo je proteklu noć, prvu koja je prošla mirno nakon tri dana raketiranja. Lider ove grupe poručuje da će nastaviti borbe ako se Izrael ne bude držao dogovorenog. Američki predsednik hvali izraelsko rukovodstvo i upotrebu Gvozdene kupole.
Razrušene zgrade u Gazi (Foto:  EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Razrušene zgrade u Gazi (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Islamski džihad identifikovao žrtve u svojim redovima

Palestinski Islamski džihad je identifikovao tijela svojih 12 pripadnika koji su stradali u borbama sa izraelskim snagama, uključujući i dvojicu komandanata. Hamas je saopštio da i u njegovim redovima ima žrtava - dvije osobe su ubijene u sukobima.

 

Izrael: Znali smo da se Hamas neće pridružiti Islamskom džihadu

Јedan od viših izraelskih zvaničnika koji je jutros brifingovao novinare, rekao je da je Tel Aviv zadovoljan time kako protiče primirje. Naveo je i da je Izrael bio prinuđen da sprovede akciju.

Teroristi Islamskog džihada, a naročito dvojica regionalnih komandanata koji su ubijen tokom akcije "Zora" su planirali da intenziviraju svoje operacije protiv Izraela, naveo je on.

Iako su očekivali da će hapšenje Basama el Sadija povećati tenzije, Izrael nije očekivao da će doći do takve eskalacije.

Rekao je i da je deeskalacija bila glavna briga premijera Јaira Lapida, kao i da su imali saznanja da se Hamas neće pridružiti borbi Islamskog džihada.

Tel Aviv: Nema dogovora o oslobađanju pritvorenika

Izraelski ministar za unutrašnju bezbjednost Omer Barlev rekao je da dogovor o primirju nije uključio nikakav dogovor o oslobađanju dva pripadnika palestinskog Islamskog džihada, koji su u pritvoru u Izraelu.

- Izrael nije pristao ni na šta, negativno smo odgovorili na njihove zahtjeve - rekao je Barlev. 

Prelazi između Izraela i Gaze otvaraju se za humanitarnu pomoć

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je na osnovu bezbjednosne procjene donesena odluka da se za humanitarnu pomoć ponovo otvore prelazi između Izraela i Gaze.

Ovi prelazi su već danima zatvoreni.

Poginula 41 osoba

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj ljudi koji su poginuli u napadima, koje je Izrael od 5. avgusta izvodio na Pojas Gaze, povećan na 41, javlja Anadolija.

Dodaje se da su među žrtvama 15 djece i četiri žene.

Navedeno je da je broj ranjenih povećan na 311, ali nisu izneseni detaljniji podaci o težini povreda.

Prekid vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada je zvanično počeo u 22.30 (23.30 po lokalnom vremenu).

U posljednjim trenucima uoči prekida vatre došlo je do jakih izraelskih udara na Gazu, a izraelski mediji javljaju da je u prvim minutima prekida suprotna strana uzvratila.

Ipak, noć je prošla mirno, a lider Islamskog džihada Zijad Nakaleh poručuje da će se borbe nastaviti ako se Izrael ne bude držao dogovorenog uz egipatsko posredovanje. 

Američki predsjednik DŽo Bajden pohvalio je iraelsko rukovodstvo, kao i sopstvenu podršku odbrambenom sistemu Gvozdena kupola, za koji navodi da je spasio mnogo života. 

Izrael je počeo operaciju u petak sa ciljem da gađa palestinsku radikalnu grupu Islamski džihad u Gazi, a u nedjelju je saopšteno da je operacija ostvarila svoj cilj.

Јoš u petak je ova radikalna grupa odgovorila, ispalivši stotinu raketa ka Izraelu, a sukobi su se nastavili tokom čitavog vikenda.

Savjet bezbjednosti UN danas će održati vanrednu sjednicu zbog eskalacije sukoba u Pojasu Gaze. Sjednicu su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati zajedno sa Kinom, Francuskom, Irskom i Norveškom.