latinica  ћирилица
08/08/2022 |  08:23 ⇒ 09/08/2022 | 08:12 | Autor: TANЈUG

"Paklena komedija" sa Malkovičem u Feliks Romulijani

Holivudski glumac DŽon Malkovič izvešće sa orkestrom Bečke akademije i Vroclavskim baroknim orkestrom, muzički komad "Paklena komedija" večeras na antičkom nalazištu Feliks Romulijana kod Zaječara.
DŽon Malkovič (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević) -
DŽon Malkovič (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević)

Predstava će biti izvedena u okviru Zaječarskog kulturnog ljeta na Feliks Romulijani i ArtLink festivalu, koji ove godine obilježava desetogodišnji jubilej.

"Paklena komedija - ispovest serijskog ubice" govori o DŽeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici, poznatom kao ubica iz bečkih šuma, koji je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer, a potom u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom "Čistilište ili izlet u zatvor - Izvještaj krivca" doživeo slavu.

Dirigent Martin Haselbok, koji je inače i predložio Malkoviču da rade na ovom jedinstvenom performansu, utkao je u tu priču muzičku listu koju je sam odabrao.

Ta lista je sačinjena od arija poznatih kompozitora Mocarta, Vebera, Betovena, Baha...

Malković ističe da mu je od ranije bila poznata priča o DŽeku Untervegeru, budući da je kako kaže, sam dosta vremena proveo u Njemačkoj, gde je to prilično poznata priča i, pogotovo, u Austriji.

- Znao sam za nju i smatrao sam da bi mogla da predstavlja veoma interesantan komad, ako ne iz nekog boljeg razloga, a ono zato što je Martin imao orkestar u Beču, a Unterveger živio u Beču. Martin je imao orkestar u Los Anđelesu, a Unterveger je otišao u Los Anđeles da napiše članak o seksualnom zanatu u Los Anđelesu. Između ostalih, razgovarao je sa tri prostitutke, koje je ubio poslije razgovora. Mislio sam da se to prirodno uklapa i na kraju smo se dogovorili da to bude tema, i Mihael Struminger je napisao scenario. Nalazio se u Cirihu, gdje je režirao operu. Poslao mi je scenario prilično kasno, svega par dana prije scenskog čitanja - navodi Malkovič.

Kako slavni reditelj i glumac kaže, komad veoma mnogo govori o svijetu u kojem živimo.

- O svetu u kojem živimo ne kazuje nam mnogo toga lijepog, tako da je vjerovatno bolje što manje da kažemo o tome. Fascinirani smo ubicama i oni veoma privlače neke ljude - kaže Malkovič.

Prema njegovim riječima, drago mu je zbog povratka u Srbiju.

- U Srbiji sam nastupio dvaput. Prvi put je to bilo na početku pandemije, tako da se, dan poslije našeg nastupa u Beogradu na filmskom festivalu, grad zatvorio. Prethnodne večeri zatvorio se Beč, a potom i Debrecin i Istanbul. Tako da sam od Beograda vidio vrlo malo. Pozvan sam u gradsku skupštinu, gdje smo bili na lijepom prijemu i lijepoj večeri, ali sam malo toga vidio. Volio bih to, ali ni večeras neću vidjeti mnogo od Beograda. Ali predstoji nam dug put do zdanja u kojem će biti odigrana predstava, pa će biti lijepo vidjeti ruralne predjele zemlje, ali je moj utisak o njoj dobar - rekao je Malkovič.

O svom porijeklu slavni umjetnik kaže da nema puno valjanih informacija.

- Moj otac je uvek govorio da je njegov otac najveći lažov na sijvetu, tako da ne znamo baš puno. Čuo sam razne stvari, da smo odavde, odande, da smo ovo, da smo ono. Vjerujem da je moja baka sa očeve strane takođe imala pretke srpskog porijekla ali o tome ne znamo baš mnogo, a kada mi je umrla mlađa sestra, pronašli smo krštenicu u kojoj piše da je rođena u Brnu, tadašnjoj Čehoslovačkoj. Ne znam da li je ta krštenica prava. Znajući kakav mi je bio deda, nekako sumnjam u to. Tako da znamo veoma malo, jer se kod nas (u porodici) jezik nije govorio, i nije postojala želja da djeca nauče jezik -  kaže Malkovič.

Napominje da je i dalje veoma aktivan i da ima mnogo poslovnih planova.

- Ove godine snimao sam jedan francuski film. Na turneji sam sa jednim drugim komadom koji sadrži klasičnu muziku, i čiji je naziv Muzički kritičar, koji smo prije nekoliko godina izveli ovde u Beogradu. U Parizu radim ma seriji pod nazivom “Novi izgled" (New Look) o francuskoj industriji mode na kraju nemačke okupacije Pariza - naveo je Malkovič.

Uvjeren je, kako ističe, da će pozorište kakvo sada poznajemo preživjeti digitalnu revoluciju koja nudi sve više ekrana i sve više senzacija.

- Nisam siguran da će preživjeti film, jer to sada deluje malo vjerovatno, ali pozorište hoće, jer je ono potpuno drugačije iskustvo. Јedno je kao plastična kartica, neorgansko je i napravljeno jednom zasvagda, a drugo je živa umjetnost i organsko, poput života. Naravno, smrt pozorišta predviđa se već par hiljada godina, ali, iako je pandemija načinila veliku štetu događajima koji se odigravaju uživo, a ljudi se vjerovatno plaše da sjede jedni pored drugih...Da, mislim da će pozorište preživjeti - kaže Malkovič.

Glumac dodaje da Holivud za njega nije predmet interesovanja i da ne zna mnogo o njemu.

- U Holivudu ne provodim mnogo vremena i ne znam mnogo o njemu. To nije biznis koji pratim sam po sebi, pratim ga na osnovu stvari koje čujem. Nikada nisam živio u Holivudu i ne znam baš toliko o njemu - kazao je Malkovič.