latinica  ћирилица
08/08/2022 |  08:50 ⇒ 10:07 | Autor: RTS

Isplivavaju ljudski ostaci iz najvećeg rezervoara vode u SAD zbog višedecenijske suše (VIDEO)

Ljudski ostaci po četvrti put su pronađeni u jezeru Mid, najvećoj akumulaciji u SAD koja nastavlja da se smanjuje usljed višedecenijske suše, saopštili su zvaničnici.
Јezero Mid u Nevadi (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Јezero Mid u Nevadi (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Prema Službi Nacionalnog parka, na plaži u području jezera Mid, na strani Nevade u subotu su ponovo otkriveni ljudski ostaci. To je četvrti put od maja da je ljudski skelet pronađen u jezeru, gdje nivo vode nastavlja da opada.

Uz pomoć ronilačkog tima Policijske uprave Las Vegasa, čuvari parka su reagovali i postavili perimetar za izvlačenje ostataka.

Zvaničnici su naveli da je nivo vode u rezervoaru toliko nizak da bi mogao da dostigne status "mrtvog bazena", što znači da je voda preniska da bi tekla nizvodno.

Prema američkom Birou za melioraciju, minimalni nivo površine vode potreban za proizvodnju energije na brani Huver je 320 metara.

Sve ispod toga smatra se "neaktivnim bazenom", a "mrtvi bazen" postoji kada nivo vode dostigne oko 270 metara, navodi federalna agencija.

Ostaci ljudskog skeleta pronađeni su i 7. maja blizini zaliva Kalvil na jezeru, saopštila je Služba nacionalnog parka.

Otkriće je došlo nedjelju dana nakon što je tijelo u stanju raspadanja pronađeno u buretu u blizini ribarskog pristaništa Hemenvej u rezervoaru.

Јezero Mid je akumulacija koju je formirala Huverova brana na rijeci Kolorado u jugozapadnom delu Sjedinjenih Država. Nalazi se u državama Nevada i Arizona, 39 kilometara istočno od Las Vegasa.

To je najveći rezervoar u SAD po kapacitetu vode. Јezero Mid obezbeđuje vodu državama Arizona, Kalifornija i Nevada, kao i dijelu Meksika, kao i za velike površine poljoprivrednog zemljišta.