latinica  ћирилица
08/08/2022 |  09:46 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Napredak Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu na Vebometriks rang listi

Univerzitet u Banjaluci ostvario je napredak za 178 mjesta na Vebometriksovoj rang-listi i na svjetskom nivou nalazi se na 2.769 mjestu.
Univerzitet -
Univerzitet

Prema najnovijem Vebometriksovom izvještaju, banjalučki Univerzitet zadržao je drugu poziciju na listi visokoškolskih ustanova iz BiH, dok se na svjetskom nivou nalazi na 2.769 mjestu, saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu saopštio je da je ostvario napredak od 219 mjesta.
 
Prema izvještaju iz jula 2022. godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je zadržao treće mjesto na listi univerziteta iz BiH, dok se na svjetskom nivou nalazi na 3.223. mjestu.
 
Ovo je do sada najbolja pozicija koju je Univerzitet ostvario na Vebometriks rang-listi za od kada je prvi put uvršten, posebno kada se uzme u obzir da je rangiranje obuhvatilo više od 31.000 univerziteta.
 
Poboljšanje pozicije Univerziteta rezultat je velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja.
 
Prilikom rangiranja se u obzir uzimaju tri indikatora: vidljivost univerziteta (50% ranga, odnosi se na broj eksternih linkova univerziteta), otvorenost (10% ranga; odnosi se na citiranost istraživača) i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu (40% ranga, odnosi se na citiranost naučno-istraživačkih radova).

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Na ovoj listi nalazi se 31.000 univerziteta iz cijelog svijeta, a u procesu metodologije rangiranja analiziraju se tri kategorije: vidljivost, otvorenost i izvrsnost.

Tradicionalno prvu poziciju na Vebometriksu zauzimaju američki univerziteti Harvard i Stanford, a slijedi ih Masačusetski tehnološki institut.