latinica  ћирилица
08/08/2022 |  10:05 ⇒ 11:24 | Autor: RTRS

Ministarstvo finansija: Obezbijeđena sredstva za isplatu julskih penzija

Ministarstvo finansija Republike Srpske je obezbijedilo sredstva neophodna za isplatu julskih penzija za korisnike tog prava u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i inostranstvu, u iznosu od 115.698.060 KM.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

- Sredstva će, u skladu sa zakonom, biti doznačena komercijalnim bankama i ЈP "Pošte Srpske" danas, kako bi započela isplata penzija - saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Navode da su u  skladu sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske da, usljed posljedica inflatornih kretanja, pruži podršku najstarijoj populaciji, od početka godine penzije povećane za 14 odsto.

Ukupan iznos potreban za isplatu penzija na godišnjem nivou je Rebalansom povećan za 89,8 miliona u odnosu na planirani budžet i iznosi ukupno 1,360 (milijardu i 360 miliona) KM.

U planu je i isplata jednokratne pomoći svim penzionerima u Republici Srpskoj, za šta su Rebalansom budžeta takođe obezbijeđena sredstva.

Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i dalje pratiti makroekonomska kretanja i potrebe korisnika prava na penzijsko-invalidsku zaštitu, i u skladu sa tim vršiti dalja usklađivanja.