latinica  ћирилица
08/08/2022 |  10:40 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Helikopter Helikopterskog servisa Srpske i helikopteri iz Srbije gase požar na području Trebinja (FOTO/VIDEO)

Situacija na požarištima na području Bijele gore kod Trebinja izuzetno je teška - dim i vjetar otežavaju vatrogascima gašenje požara. Za sada nije ugroženo stanovništvo i kuće. Uz Helikopterski servis Republike Srpske u pomoć su stigla i dva helikoptera MUP-a Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u Trebinju.
Helikopteri MUP-a Srbije - Foto: RTRS
Helikopteri MUP-a SrbijeFoto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin došao je u Trebinje obišao je požarište na području Bijele gore, kao i i helikoptere MUP-a Srbije koji su angažovani na gašenju požara.

- MUP Srbije uvijek je tu za građane Republike Srpske i svaka pomoć će uvijek stići, jer Vučić vodi računa o Srpskoj što i pokazuje djelima - kaže Vulin i dodaje da odnosi između Srpske i Srbije nikad nisu bili bolji.

Instaliran je i bazen uz rijeku Sušicu kako bi se helikopterima obezbijedili što bolji uslovi za punjenje vode.

Situacija na požarištima je i dalje veoma ozbiljna, požarna linija duga je više od 20 kilometara. Požar za sada ne prijeti stanovništvu i kućama.

Na terenu su sve raspoložive vatrogasne jedinice i dobrovoljna društva iz Trebinja.

Helikopteri MUP-a Srbije stigli u Trebinje (Foto: RTRS)

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske od sinoć gase podivljali požar na području planine Bijela gora, nadomak Trebinja. Intenzitet i promjena pravca vjetra dodatno otežavaju situaciju. 

Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društvo Lastva na terenu su od početka požara. Komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lastva Miloš Vučurević je rekao da se jedan krak požara odvaja za selo Donji Skočigrm i Donja Bara, gdje je situacija kritična.

Vatra je na oko 300 metara od kuća, vatrogasci su na terenu. Očekuju da uz pomoć helikoptera stabilizuju situaciju. Požar je nastao udarom groma na području Crne Gore i jedan je od najtežih u ovoj sezoni, pojasnili su dežurni vatrogasci.

Podsjećamo, prema naređenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dva helikoptera MUP-a Srbije sa posadama poslata su u Republiku Srpsku da bi pomogli pripadnicima Republičke uprave civilne zaštite u gašenju požara koji se prostire na potezu Skoči grm-Bare-Djevojačke grede, kod Trebinja, saopšteno je iz MUP Srbije.