latinica  ћирилица
08/08/2022 |  10:46 ⇒ 10:53 | Autor: SRNA

Legat Milutina Dedića poklonjen "Adligatu"

Legat srpskog slikara, istoričara umjetnosti i putopisca Milutina Dedića, koji čine 4.000 portreta i 3.000 crteža, stotine knjiga i arhivska građa, poklonjen je Domu legata Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u Beogradu.
Legat srpskog slikara Milutina Dedića - Foto: SRNA
Legat srpskog slikara Milutina DedićaFoto: SRNA

Darodavci su Dedićevi sinovi Filip i Luka Dedić, koji su umjetničku zaostavštinu svog oca predali predstavnicima "Adligata", zajedno sa pedesetak umjetničkih slika, na kojima se najčešće pojavljuju vodenice, manastir Hilandar i morski motivi.

Iz "Adligata" podsjećaju da je Milutin Dedić, koji je rođeni brat slavnog pjevača Arsena Dedića, život posvetio oslikavanju Hilandara i drugih srpskih manastira, kao i zaboravljenom etno-nasljeđu, naročito vodenicama.

Dedić je više od 20 puta posjetio manastir Hilandar, koji mu je kasnije bio inspiracija za više od 500 crteža i slika na kojima je motiv Sveta Gora.

Slikao je i okean, spomenike i krajolike u Srbiji, rodnom Šibeniku, širom Dalmacije i Јugoslavije, a ostavio je brojne crteže vodenica kojima je bio opčinjen, jer se kao dijete tokom Drugog svjetskog rata sakrivao od bombardovanja u jednoj vodenici.

Milutin Dedić rođen je u Šibeniku 1935, a umro je u Beogradu prošle godine.

Osim slikanjem, bavio se i pisanjem, a ostavio je 10.000 stranica dnevnika ispunjenih zapisima sa hiljadama portreta i crteža.

Autor je brojnih putopisa, kao i više knjiga, među kojima je "Trg tišine" iz 2012. godine, 160 epizoda emisije "Enciklopedija za radoznale" na RTS-u i 190 kolumni "Slikarev maraton", u kojima je predstavio veliki dio svojih dnevničkih zapisa i crteža.