latinica  ћирилица
08/08/2022 |  10:48 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Netaknuta priroda planine Šator

Јezero na planini Šator /1.875 metara/, gdje je priroda netaknuta, jedno je od najljepših u Krajini, ali ga treba učiniti pristupačnim kupačima jer godinama unazad nije čišćeno, rekla je predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Grahovu Slađana Čeko.
Šator planina - Foto: SRNA
Šator planinaFoto: SRNA

Čeko je istakla da bi uređenje Šatorskog jezera pomoglo u razvoju turizma u lokalnoj zajednici.

- Mnogobrojni turisti iz zemlje i regiona posjećuju jezero i Šator. U blizini jezera se nalazi i srednjovjekovna Momčilova kula i selo Preodac, koje ima najviše izvora u Evropi - navela je Čeko za Srnu.

Na njenu inicijaticu, Šatorsko jezero su okviru eko-akcije posjetili i očistili pripadnici ronilačkih klubova iz Mostara, Imotskog, Splita i Sarajeva.

Senko Kulaš iz Kluba podvodnih aktivnosti "Eksplorer" iz Sarajeva izjavio je Srni da je Šatorsko jezero pravi biser i bogatstvo.

- Na Šator planini priroda je netaknuta. Temperatura jezera 22 stepena i jako ugodna za kupanje. Impozantno je i zaista prelijepo - rekao je Kulaš.

Prema njegovim riječima, ovo planinsko jezero malo je zapušteno, ali u narednom periodu radiće se na njegovom čišćenju i uređenju.

Šatorsko jezero nazvano je po planini Šator sa istoimenim planinskim vrhom, jednim od najljepših u Krajini.

Uz sve to, posebno je zanimljivo Bulino vrelo, koje je, prema legendi, ljekovito. Po narodnom predanju, ko se jednom tu umije - ozdravi.

Uoči i za praznik Svetog proroka Ilije, na Šatoru se okupi veliki broj posjetilaca, a ove godine tu je boravilo oko 200 kampera.