latinica  ћирилица
08/08/2022 |  11:17 ⇒ 11:30 | Autor: TANЈUG

Objavljen prvi tizer za TV seriju "Pad" (VIDEO)

Uoči premijernog predstavljanja TV serije "Pad" u okviru ovogodišnjeg Sarajevo film festivala izašao je prvi tizer za ovaj dugoočekivan serijal, saopštili su producenti.
Žarko Laušević (Foto:Tanjug/ D. Kujundžić) -
Žarko Laušević (Foto:Tanjug/ D. Kujundžić)

Serija "Pad", koju čini osam epizoda, rađena je po motivima knjige Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad", opisuje tragičan događaj iz avgusta 1993, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac.

Raspad bivše Јugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u cijelom društvu, obilježili su devedesete godine prošlog vijeka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije, koja nedvosmisleno ukazuje na moralni, duhovni i konačno fizički pad cijele jedne zemlje.

Preuzimajući samo osnovne motive iz autobiografske knjige "Godina prođe dan nikad", serija "Pad" prati život glumca Ivana Maslaća od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka, nedaleko od mjesta na kojem se u Podgorici upravo desio sukob sa tragičnim posljedicama.

Priča se nastavlja u istražnom zatvoru "Spuž" , gdje se glavni junak susreće sa galerijom živopisnih likova od sitnih lopova, kriminalca i ubica, pa do političkih zatvorenika.

Paralelno, upoznajemo odnos Ivana i njegovog oca Nikole, ozbiljnog i racionalnog čovjeka, sa kojim Ivan od djetinjstva ima komplikovan odnos.

Ove dvije priče se usložnjavaju i proširuju, osvjetljavajući s jedne strane zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvijezda Јugoslavije.

- Serija "Pad" nije klasična adaptacija književnog djela, već predstavlja slobodnu interpretaciju kako knjige, tako i jednog tragičnog događaja koji je ustvari metafora tragičnog vremena koje je obilježilo devedeste godine prošlog vijeka, na ovim podnebljima. I kada jedan glumac, umjetnik čiji je poziv da širi humane vrijednosti, oplemenjuje druge ljude, postane slučajni akter tragičnog događaja i pređe na drugu, tamnu, stranu - to otvara sva moralna i etička pitanja. Koliko duboko treba da padneš da bi se iskupio? Da li poslije pada možeš ustati i nastaviti dalje? Šta je adekvatna kazna? - su samo neka pitanja na koja naš glavni junak traži odgovor. Stoga se serija “Pad“ ne tiče samo glavnog junaka - glumca, već kroz njegovu tragičnu sudbinu govori o ljudima koji su, kao i ta zemlja doživjeli opšti duhovni, moralni i fizički pad. Zato su u našoj seriji sva imena promijenjena, a mnoge nove izmišljene situacije i scene doprinose utisku prošlih vremena - objašnjava reditelj Bojan Vuletić.

Autorsku ekipu čine i scenaristi Bojan Vuletić i Petar Mihajlović, direktor fotografije Dušan Јoksimović, scenograf Aljoša Spajić i kostimograf Dragica Laušević. Izuzetne uloge su, pored Milana Marića u glavnoj ulozi, ostvarili i Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Slavko Sobin, Dragan Marinković, Milica Јanevski, Anđela Јovanović, Kemal Rizvanović i mnogi drugi.

Televizijsko prikazivanje očekuje se na zimu 2023. na Superstar TV, a produkcijske kuće Firefly Productions i Telekom Srbija stoje iza ove originalne TV serije.