latinica  ћирилица
08/08/2022 |  12:17 ⇒ 12:17 | Autor: RTS

Paspalj: Potreban nam je kvalitetan stranac

Legendarni srpski košarkaš Žarko Paspalj nije zadovoljan situacijom u kojoj se nalazi srpska košarka, posebno muška reprezentacija koja ne pravi očekivane rezultate.
Žarko Paspalj (Foto: EPA/SASA STANKOVIC, ilustracija) -
Žarko Paspalj (Foto: EPA/SASA STANKOVIC, ilustracija)

Paspalj je istakao da ne postoji sistem koji je ranije donosio uspjehe i njegovo rješenje moglo bi da podijeli sportsku javnost u Srbiji – kvalitetan stranac.

Član jedne od najuspješnijih generacija u istoriji naše košarke navodi da je trenutno stanje u našem timu posljedica lošeg rada koji traje godinama.

- Stvari nisu dobre već neko vrijeme, a Dušan Ivković je o problemima govorio pre 15 godina. Način na koji smo mi radili više ne postoji. Mi smo zemlja košarke, ali pitanje je u kom pravcu idemo - rekao je Paspalj za Maksbet radio.

Rezultati koje bilježi nacionalni tim, posebno u posljednjih pet godina, sve su samo ne dobri.

- Situacija je ozbiljna i mora što prije da se reaguje. Rezultati reprezentacije su direktno povezani sa interesovanjem djece za košarku u Srbiji. Nismo otišli na Olimpijske igre u Tokiju. Sada je pod velikim upitnikom odlazak na naredno Svjetsko prvenstvo, a plašim se da će biti veoma teško da budemo i na Olimpijskim igrama u Parizu. Ništa se ne dešava preko noći - kazao je Paspalj.

Paspalj ima rješenje za navedeni problem.

- Mislim da nam je potreban stranac na poziciji "četiri", koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primjer u ženskoj reprezentaciji, gdje smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama (Danijel Pejdž, Ivon Anderson, prim. aut). I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije - zaključio je Paspalj.