latinica  ћирилица
08/08/2022 |  14:29 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Petričević u Petrovu; Od srijede javni poziv za podsticaje privredi (VIDEO)

Od srijede, 10. avgusta, biće raspisan javni poziv za podsticaj malim i srednjim preduzećima, starim zanatima, inovacijama i digitalnim transformacijama u okviru privrednih subjekata, sa raspoloživim fondom od 500.000 maraka.
Vjekoslav Petričević posjetio fabriku kreveta "Models" u Petrovu - Foto: SRNA
Vjekoslav Petričević posjetio fabriku kreveta "Models" u PetrovuFoto: SRNA

Poziv će biti otvoren 15 dana, najavio je resorni ministar Vjekoslav Petričević, koji je obišao nedavno otvorenu fabriku kreveta i madraca u Petrovu.



Svaki dan iz fabrike kreveta i madraca u Petrovu na tržište se otpreme dva do tri šlepera robe. Priprema se nova pošiljka, radnici u proizvodnji sve su na vrijeme proizveli i trenutno su na kolektivnom godišnjem odmoru.

- U magacinu vršim pripremu robe za utovar za izvoz. Zadovoljan sam, uslovi su dobri i sve je po dogovoru - rekao je Rade Radić radnik.

Cilj je da se početni cilj - milion maraka proizvoda mjesečno, do kraja godine udupla. Za veću proizvodnju trebaće novi radnici.

- Proizvodnja teče za sada dobro i mi smo zadovoljni. U poslu smo dugo, za sad imamo preko 100 zaposlenih, a zapošljavamo i nove. Naš cilj je da imamo 300 zaposlenih - rekao je Arslan Kavgić, fabrika kreveta "Models",Petrovo

Za povećanje plata i nabavku nove opreme i tehnologija privrednicima su na raspolaganju podsticaji Vlade Srpske u iznosu od 12 miliona maraka.

- Svaka nova mašina koja uđe u ovakve pogone da bude podržana i od strane ministarstva i Vlade Republike Srpske i na kraju krajeva da na taj način obezbijedimo nova radna mjesta - istakao je Vjekoslav Petričević ministar privrede i preduzetništva.

Od 10. avgusta Ministarstvo privrede i preduzetništva raspisaće novi javni poziv za podsticaj malih i srednjih preduzeća, starih zanata, inovacija i digitalnih transformacija.

Na raspolaganju će biti 500.000 maraka. Ministar Petričević obišao je i opštinu Petrovo. Kao najveći problem istaknuto je zatvaranje lokalne deponije.

- Primorani smo da vozimo komunalni otpad na regionalnu deponiju u Doboj, što je finansijski veliki problem, zbog toga smo donijeli na posljednjoj sjednici SO Petrovo nepopularnu mjeru poskupljenja smeća - smatra Ozren Petković načelnik opštine Petrovo.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović dodaje da je dogovoreno da će Fond i opština zajednički obezbijediti sredstva da se uradi sva dokumentacija koja bi prethodila dobijanju odobrenja za privremeno deponovanje na deponiji kako bi se smanjili troškovi građana.

Kao trajno rješenje problema ipak je navedeno saniranje i zatvaranje lokalne deponije, prelazak na sistem pretovarnih stanica i odvoz otpada na regionalnu deponiju u Doboju.