latinica  ћирилица
08/08/2022 |  14:35 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Osobama sa Daunovim sindromom uručeni prvi primjerci inkluzivne zbirke pjesama (VIDEO)

"Mogu, hoću, znam” naziv je prve zbirke pjesama osoba sa Daunovim sindromom, koju je objavio Daun sindrom centar Banjaluka, pod pokroviteljstvom Ambasadora osoba sa Daun sindromom doktora Vlade Đajića. Kako i dolikuje, prije zvnične poromocije, svoje primjerke zbirke prvo su dobili autori.
Đajić uručio prve primjerke inkluzivne zbirke pjesama "Mogu, hoću, znam" - Foto: RTRS
Đajić uručio prve primjerke inkluzivne zbirke pjesama "Mogu, hoću, znam"Foto: RTRS

U knjizi posvećenoj svim osobama sa Daunovim sindromom i njihovim porodicama, svim ljudima koji se bore protiv stigme i predrasuda.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić rekao je da je zbirku pisalo 30 lica sa Daunovim sindromom iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Austrije, Norveške i Rusije.

- Ove pjesme nisu pisali ljudi koji znaju da pišu. Njih su pisale ososbe sa Daunovim sindromom koje nisu u mogućnosti da komuniciraju. Koristili smo posebnu tehniku, asistivnu, gdje su slikovno pisali, izražavali svoje emocije. Ono što je veoma važno naglasiti je da osobe sa Daunovim sindromom od samog rođenja nakupljaju te emocije i da sad imaju jedinstvenu priliku da je izbace kroz ovo pisanje - rekao je Јelić.

Ambasador osoba sa Daun sindromom, doktor Vlado Đajić, kaže da je srećan i ponosan što su uspjeli u inkluziji ovih mladih ljudi, ne dozvolivši da budu skrajnute i stigmatizovane.

- Mi smo te osobe izveli iz kuće i omogućili im da budu konobari, kuvari, poljoprivredni proizvođači, glumci, pjevači. Omogućili smoim da putuju u okolne države, Evropu i da vide kako se živi u drugim državama i mjestima van stana, a evo danas imamo priliku da vidimo da su oni postali i pjesnici - rekao je Đajić.

Prije zvanične promocije u Banjaluci, knjiga će biti predstavljena na Јahorini krajem avgusta, gdje je i nastao ovaj jedinstveni Književni klub. Prije čitalaca, autori su dobili po primjerak svoje prve knjige.